Kovászna megye

Forgalomlassítással tiltakozott a Székely Nemzeti Tanács

Forgalomlassító tiltakozást tartott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) néhány aktivistája a Kovászna megyei Szentivánlaborfalván amiatt, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi Székely szabadság napján és az októberi Székelyek nagy menetelésén elfogadott dokumentumaikat.

2013.11.25 16:19MTI
MTI, archív

Az akció során az SZNT mintegy tizenöt aktivistája sétált egy órán át székely zászlókkal és táblákkal a Brassót Bákóval összekötő országút egyik szentivánlaborfalvi gyalogátkelőjén.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek nyilatkozva villámcsődületnek nevezte az akciót. Hozzátette, a csendőrség és a rendőrség lényegesen nagyobb létszámban vonult a helyszínre, mint ahányan a gyalogátkelőn sétálók voltak, de nem akadályozták meg a tiltakozást.

Csupán azzal avatkoztak be, hogy irányítani kezdték a forgalmat, és valahányszor egy-egy jármű közeledett, leállították a zebrán sétáló aktivistákat. "Csak az akció legelején sikerült lassítani a forgalmat" - nyilatkozta Gazda Zoltán, aki szerint a figyelemfelkeltés ennek ellenére sikeres volt.

A márciusi marosvásárhelyi Székely szabadság napján, illetve az októberi Székelyek nagy menetelésén is kiáltványt fogadtak el a résztvevők, amelyben Székelyföld államon belüli önkormányzását sürgették. Mindkét kiáltványt beadványként továbbították a román kormánynak, de ezek hivatalos válasz nélkül maradtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.