Döntött a törvényszék

Kovászna megye - törvényellenes a "Megyeháza" felirat

Törvényellenesnek ítélte a Kovászna megyei törvényszék a Kovászna megyei tanács székhelyét jelölő "Megyeháza" feliratot, amelyet magyarul és románul is kifüggesztettek az intézmény székházán.

2013.11.22 16:32MTI

Az első fokon hozott ítéletről az önkormányzati testületet beperelő Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektus számolt be a román hírügynökségnek. Kifejtette: mindkét nyelven törvénysértő a felirat, mert Romániában nem ez a hivatalos megnevezése a megyei tanácsnak.

A Megyeháza felirat helyett a Kovászna Megyei Tanács lenne a szabályos. A prefektusi hivatal a "városháza" és "községháza" elnevezéseket feltüntető intézmények ellen is pert írt indított, így Kézdivásárhely, Barót, Csernáton, Gidófalva, Málnás, Kézdialmás és Kézdiszentlélek önkormányzata is perben áll a bukaresti kormány megyei képviseletével.

Még nem jogerős a törvényszéki döntés, amelynek értelmében el kell távolítani a feliratot az épületről. Nagy József, a Kovászna megyei tanács alelnöke az MTI-nek elmondta: nem látta még a bírósági végzést, de biztosan megfellebbeznek egy ilyen döntést, ha van erre jogi lehetőség.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy feszültséget szítanak a székelyek és a román kormány között a kabinet Kovászna megyei képviselői.

Elmondta, a prefektusi tisztséget 2012 májusa és 2013 januárja között betöltő, magyarellenességéről híres Codrin Munteanu és hivatali utódja, Dumitru Marinescu 55 pert indítottak háromszéki önkormányzatok, közösségek ellen, amelyekben a székelyek jelképeit vagy anyanyelvhasználatát támadták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.