Tüntetés Indonéziában

Paradicsommal, tojással dobálták Ausztrália jakartai nagykövetségének kapuját

Több 100 keményvonalas muzulmán tüntető üvegekkel, paradicsommal és tojással dobálta meg Ausztrália erősen őrzött jakartai nagykövetségének kapuját pénteken, az ellen tiltakozva, hogy jelentések szerint Canberra lehallgatta indonéz állami vezetők telefonbeszélgetéseit.

2013.11.22 14:40MTI

Az Iszlám Védelmi Front elnevezésű, dühödt tüntetéseiről, a bárok és bordélyházak elleni erőszakos akcióiról hírhedt szervezet, valamint a Hizbut Tahrír nemzetközi radikális muzulmán csoport több mint 400 követője gyűlt össze a diplomácia képviselet előtt az indonéz fővárosban.

A tüntetők indonéz zászlókat lengettek, és táblákat tartottak a kezükben, amelyek feliratai szerint "Amerika és Ausztrália bűnös".

A dél-jakartai rendőrfőnök elmondta, hogy közel ötszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre. Az amerikai és ausztrál zászlókat égető tüntetők az ausztrál nagykövet kiutasítását követelték, és azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben nem tesznek eleget követelésüknek, a mostaninál nagyobb demonstrációkat fognak tartani.

A nagykövetség épületét nem foglalták el, az ugyanis zárva tart a kétnapos tüntetés alatt. Indonézia szerdán felfüggesztette katonai és hírszerzési együttműködését Ausztráliával.

Egyes elemzők úgy vélik, Susilo Bambang Yudhoyono államfőt az dühíthette fel a leginkább, hogy sajtóhírek szerint ő maga, valamint felesége és több minisztere is célpont volt, a hírszerző szervek elsősorban a mobiltelefonos hívásokhoz és híváslistákhoz igyekeztek hozzáférni 2009 augusztusában.

A kiszivárogtatás tovább élezheti az egymáshoz közel fekvő országok közötti viszonyt, amelyben nemrég már konfliktust okozott, hogy kiderült: az amerikai hírszerzés az Indonéziában működő ausztrál nagykövetségen keresztül is folytatott kémtevékenységet.

A szigetország Ausztrália egyik fontos stratégiai szövetségese, de a két ország kapcsolatait az ősz elején negatívan befolyásolta Tony Abbott új ausztrál miniszterelnöknek az a kezdeményezése is, hogy az Indonézia felől érkező, menekülteket szállító hajókat ne engedjék az országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.