Közgazdászok és elemzők

Kínai reformok: szép szavak, de lássuk csak a gyakorlatban!

A gazdasági elemzők és szakemberek többsége megfelelő iránynak tartja a kínai kormány múlt hétvégén bejelentett reformtervét, ugyanakkor arra figyelmeztet: az egyes pontok gyakorlatba ültetésének mikéntje is meghatározó lesz majd.

2013.11.19 17:25MTI

A Kínai Kommunista Párt központi bizottságának harmadik plénumán született döntések ambiciózusak, "felülmúlják a várakozásokat", hatásuk hosszú távon is pozitív lesz - vélik a svájci UBS Bank hongkongi részlegének elemzői az MTI-hez eljuttatott jelentésükben.

A reformok jelentősége nem feltétlenül a bruttó hazai termék (GDP) gyorsabb növekedésében nyilvánul majd meg, sokkal inkább a fenntarthatóbb fejlődési irányokba való elmozdulásban, a háztartások jólétének növekedésében és a vállalatok jobb teljesítményében tükröződik majd - áll az értékelésben.

A reformok szerintük összetettek és szerteágazóak, bevezetésükhöz hosszas adminisztratív út vezet, amelyet ráadásul az egyes érdekcsoportok ellenállása is nehezít majd. Ezen okok miatt a következő egy évben jelentős változás nem valószínű, a bank így a 2014-es évet illetően továbbra is fenntartja korábbi, 7,8 százalékos növekedési előrejelzését.

Az elemzők szerint a reformok kivitelezésének módját is finomhangolnia szükséges a kormánynak, az egyes ágazatok kölcsönös függése ugyanis veszélyforrást is jelent. Például a közpénzügyek és az ingatlanadó reformjának a városiasodás gyorsítását és a pénzügyi deregulációt megelőzően kell történnie, máskülönben az komoly társadalmi feszültségekhez vezethet, s az ország versenyképességét romboló buborékok kialakulásának veszélye fenyeget.

A J.P.Morgan ázsiai-csendes-óceáni részlegének Kínáért felelős elemzője, Csu Haj-pin az MTI tudósítójához e-mailben eljuttatott véleménye szerint a rendelkezések többségére - így a pénzügyi-, adminisztratív-, földreformot, illetve az erőforrások árazását illető változásokra - számítani lehetett. Kellemes meglepetésként azonban azok között a piac szerepének erősítése is helyet kapott, a rendelkezések pedig a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés középpontba helyezésével születtek - véli a jelentés. A hivatalos kommüniké a gazdasági reformokon túl az igazságügyi rendszert érintő változások mélyítését, az állam túlzott hatalmának visszaszorítását, a kulturális iparág javítását is segítik, emellett a környezeti problémák kezeléséhez is hozzájárulnak - írja Csu.

A Cajhszin pénzügyi és gazdasági lapnak nyilatkozó Vu Csing-lien, Kína veterán és befolyásos közgazdásza azt emeli ki: a reformok középpontjában a szabadversenyes piac befolyásának növelése áll, az az összes többi hatékonyságának kulcsa. A 83 éves közgazdász szerint a kivitelezés során a kormánynak "bölcsességre és mély szakmai tudásra", emellett egyedi bátorságra lesz szüksége. A változásoknak két fő akadályozója van, az egyik az ideológia, a másik a meggyökerezett érdekcsoportok - véli Vu. A szakember arra is figyelmeztetett: a régi rendszerből újba való átmenet nem egyszerű feladat, az sokszor jelentős és fájdalmas nehézségekkel jár, ezektől ugyanakkor nem szabad megijedniük a döntéshozóknak.

A pekingi székhelyű Dragonomics kutatóintézet hétfői jelentésében a reformintézkedések Hszi Csin-ping kínai államfő megítélésére való hatását elemezték. A kutatók szerint a törekvések iránya és mikéntje egy elődjénél, Hu Csin-taónál jóval erősebb vezető személyére mutatnak rá. Hszi ambíciózus és merész terve a mélyen gyökerező kormányzati problémák megoldására irányul, azok gyakorlatba ültetéséhez az elnök gyorsan és hatékonyan épít bürokratikus gépezetet. A sikerre persze nincs garancia - írja a jelentés, s a folyamat alakulása azt a kérdést is megválaszolhatja majd: meddig tarthat a kezében egy egypártállam egy lendületben lévő piacgazdasági rendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.