Nincs egyértelmű válasz

Összetett kérdés az uniós szankciók értékelése

A meghívott diplomaták és szakértők nem tudtak egyértelmű választ adni hétfő este, az Európai Politikai Központ (European Policy Center, EPC) beszélgetésén arra a saját maguk által feltett kérdésre, hogy működnek-e az Európai Unió által bevezetett szankciók.

2013.11.18 22:18MTI

Rosa Balfour, az EPC vezető elemzője szerint nehéz általános következtetést levonni, egy szóban ítéletet mondani arról, hogy működnek-e az uniós szankciók, minden büntetőintézkedés hatását és költségeit külön-külön kell értékelni. Linas Linkevicius, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Litvánia külügyminisztere egyértelműen rossz dolognak nevezte a szankciók alkalmazását, s úgy vélte, hogy büntetőintézkedéseket csak végső lehetőségként szabad alkalmazni a diplomáciában.

Külön kitért a több ország magas rangú politikusai ellen bevezetett beutazási tilalomra, mondván, ha a megfelelő embereket veszik célba ezekkel, akkor ez nagyon hatékony módszer. A bizonyos országok vezetése ellen általánosságban bevezetett szankciók terén viszont fel kell tenni a kérdést, hogy csak politikai vagy érzelmi okok motiválják a büntetőintézkedések alkalmazását, vagy pontos elemzés előzi meg foganatosításukat. "Nem mindig ez a helyzet" - vélte Linkevicius, aki szerint azt is meg kell fontolni, hogy milyen hatással vannak a tervezett szankciók az európai gazdaságra, s nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szankciók mellett párbeszédet is kell folytatni.

Francesco Guimelli, a hollandiai Groningen egyetemének szakértője kijelentette: a szankció nem csodaszer, nem old meg mindent, a külpolitikai eszköztárnak csak egy eleme. A szankciók hatékonyságának vizsgálatakor meg kell nézni, hogyan aránylanak a többi alkalmazott diplomáciai eszközhöz, mi az intézkedések által elérendő cél, milyen áron milyen hatást váltanak ki az adott országban, és, hogy van-e alternatívája a szankciók alkalmazásának és azzal milyen hatást érhetnek el.

Per Saland, a svéd külügyminisztérium szankciókkal foglalkozó diplomatája kiemelte, hogy a büntetőintézkedések puszta fenyegetése is lehet hatásos. Saland úgy vélte, hogy mindig a teljes képet kell figyelemmel követni, a szankciók pedig csak akkor működhetnek, ha egy konzisztens, egységes külpolitika részei. A svéd diplomata arra is figyelmeztetett, hogy ördögi kör alakulhat ki, ha egy ország ellen szankciókat léptetnek életbe, az ottani vezetés pedig bekeményít, amely újabb, egyre szigorúbb szankciókat szülhet. Daniel Reid amerikai diplomata szerint a szankciók nem vezetnek automatikusan sikerre, de működhetnek.

Kiemelte, hogy Irán ellen nem lehetett volna hatékonyan szankciókat bevezetni az EU nélkül, s az uniós büntetőintézkedések jóval hatékonyabbak voltak, mintha az EU tagállamai külön-külön vezetnének be szankciókat Teheránnal szemben, ezért Washington támogatja, hogy az EU minél erősebb, közösségi szintű, egységes szankciós politikával rendelkezzen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.