A nők helyzete

Női kvóta bevezetésére kötelezhetik a német nagyvállalatokat

Németországban női kvóta bevezetéséről döntöttek a koalíciós tárgyalásokon, a konzervatív CDU/CDU és a szociáldemokrata SPD elképzelése szerint a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelőbizottságában minimum 30 százalékra kell emelni a nők arányát.

2013.11.19 02:30MTI

A nagykoalícióról szóló szerződés gazdaságpolitikai fejezetén dolgozó munkacsoport hétfőn ismertetett koncepciója alapján a szabályozás 2016-ban lép életbe, és a felszabaduló felügyelőbizottsági helyek betöltésére vonatkozik.

A kötelező női kvóta bevezetését az SPD szorgalmazta, és eredetileg 40 százalékra helyezte volna a nők arányának legalacsonyabb engedélyezett mértékét. A konzervatívok az intézmény úgynevezett rugalmas fajtája mellett érveltek, a cégek önként vállalat kötelezettségeként határozta volna meg a nők arányának emelését a vezető testületekben.

Jelenleg a német cégek felügyelőbizottságában átlagosan 12 százalék a nők aránya. A legnagyobb tőzsdei cégeknél, a DAX-30 indexben jegyzett részvénytársaságoknál magasabb, 22 százalékos ez az arány.

A koalíciós tárgyalások munkabizottsági szintjén megállapodásra jutottak az ugyancsak az SPD által szorgalmazott minimálbérről is. Az elképzelés szerint a valamennyi gazdasági ágazatban kötelező óránkénti minimálbér mértékét egy szakértői testület állapítaná meg évente. Azt még nem rögzítették, hogy mikor lép életbe a szabályozás és mekkora lesz az "induló" érték. Konzervatív politikusok nyilatkozatai alapján végül majd elfogadják a szociáldemokraták választási programjában szereplő 8,5 eurót, vagyis az első évben ez lesz az óránkénti minimálbér.

A munkabizottságokban kidolgozott megállapodást még jóvá kell hagynia a koalíciós tárgyalásokat irányító legmagasabb szintű testületnek is. A koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a szerződés egyes fejezetein 12 munkacsoport és négy alcsoport dolgozik. A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány várhatóan röviddel karácsony előtt alakul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.