Sokan odavesztek

Felborult egy bevándorlókat szállító csónak Görögország nyugati partjainál

Legkevesebb tizenketten odavesztek, amikor felborult egy bevándorlókat szállító csónak Görögország nyugati részén, Lefkáda sziget partjainál.

2013.11.15 13:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

A kereskedelmi hajózási minisztérium adatai szerint a halottak közül négy gyermek. Tizenöt embert sikerült kimenteni a pénteken kora hajnalban történt baleset után. A mentési munkálatokat folytatják, az áldozatok száma tovább emelkedhet - tették hozzá az illetékesek.

A valószínűleg a Közel-Keletről, Szíriából származó menekültek feltehetően Olaszországba indultak Görögország nyugati részéről egy 7-8 méter hosszú, műanyag csónakkal.

A hatóságokat azok a túlélők értesítették a balesetről, akiknek sikerült a Lefkáda szigetével szemben található görög partra úszniuk a vízi alkalmatosság elsüllyedése után. "Furcsák a baleset körülményei, mivel a meteorológiai feltételek kitűnőek voltak ma reggel a térségben, és a csónak még a part közelében borult fel" - közölte Kosztasz Aravanisz, Lefkáda város polgármestere a Skai televíziónak.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a csónak túlzsúfolt lehetett. A szerencsétlenség túlélőinek egy részét közeli kórházakba szállították. Az Ázsia felől érkező menekültek gyakran Görögországon keresztül próbálnak meg Nyugat-Európába jutni.

Mind az országot Törökországtól elválasztó Égei-tenger, mind az Olaszországot és Görögországot összekötő Jón-tenger a bevándorlók kedvelt útvonala. A két és fél éve tartó szíriai polgárháború miatt az utóbbi időben jelentősen megnőtt a dél-európai országokba onnan érkező menekültek száma.

Jelenleg több mint egymillió bevándorló él a 11 milliós Görögországban. Az elmúlt két évben több mint 230 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok. A görög állam labilis pénzügyi helyzete, a munkanélküliek, valamint az ázsiai és afrikai menekültek nagy száma rendkívül feszült belpolitikai és társadalmi helyzetet teremtett az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.