Palaolaj-mámorban

Az USA lesz az első a világ kőolaj-kitermelésében 2015-re

Az előző évben még csak 2017-re várták az Egyesült Államok elsőségét.

2013.11.12 16:45MTI

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint palaolaj kitermelés felfutásának köszönhető az amerikai kőolaj-kitermelés újjáéledése. Erre építve az Egyesült Államok kitermelésben meg fogja előzni Szaúd-Arábiát majd Oroszországot is, de 2020-ra a texasi és az észak-dakotai olajmezők már elkezdenek kimerülni.

Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza szerint ennek alapján 2020-ig az USA előnyös helyzetben lesz, hiszen csökken az energiaellátásának importfüggősége, de az évtized vége után újra fel fog értékelődni a Közel-Kelet térsége. A közgazdász szerint az amerikai olajkészletek végesek, ezért 2020 után dominálni fog a piacokon a közel-keleti olaj.

A palaolaj jelentősége nőni fog a következő években, de a szervezet szerint nem vagyunk egy új, olajban gazdag korszak elején. Az Egyesült Államok sikerét a palaolaj-kitermelésben más országok valószínűleg nem fogják tudni lemásolni, folyamatosa befektetések kellenének, hogy ne szűküljön a kínálat, és az olaj nemzetközi ára még így is hordónként 216 dollár lesz 2035-ben (2012-es árszínvonalon ez 128 dollár lenne).

Az árszint megnövekedéséért az ázsiai kereslet megugrása lesz a felelős. Kínában és Indiában növekszik az olajfelhasználás, és az IEA szerint 2030-ra a közel-keleti országok belföldi fogyasztása meg fogja haladni az Európai Unióét. 2035-re a világ napi olajfelhasználása 101 millió hordóra nőhet. Birol szerint ezért még sokáig a Közel-Kelet marad a globális olajkitermelés központja, mert csak itt lehet majd költséghatékonyan olajt kitermelni.

Ez egybeesik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) előző heti jelentésével, miszerint az OPEC középtávon nem tart a palaolaj versenyétől, mert azt várják, hogy a palaolaj-termelés felfutásának hatása az észak-amerikai piacra korlátozódik, később pedig termelése fokozatosan csökken, költségesebbé válik, és felerősödnek a környezetvédelmi aggályok.

Az OPEC eheti keddi havi jelentése szerint azonban a jövőre csak 29,57 millió hordó lesz a napi kitermelése tagállamainak, ugyanannyi, mint idén, tehát a szervezet rövidtávon érzi a palaolaj hatását. Az OPEC azt is elismerte, hogy 2014-ben nagyobb lesz a kitermelése, mint a piaci kínálat, de a jelenlegi nemzetközi árszint (fajtától függően hordónként 95-105 dollár között) elfogadható számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.