A gumikacsa puha, barátságos és mindenki szereti

Milliókat vonz a nagy sárga gumikacsa Tajvanon

A kiállítást sújtó pechsorozat ellenére 16 nap alatt 2,4 millió látogatót vonzott egy óriási, felfújható gumikacsa az észak-tajvani Taojüan megyében, Hszinvu városban.

2013.11.10 20:35MTI

A 18 méteresre felnagyított játékállat, Florentijn Hofman holland művész alkotása a vasárnap zárult megyei tájművészeti fesztivál fénypontja volt. Az önkormányzat szerint a fesztivál 2,4 millió látogatót vonzott, akiknek majdnem mindegyike a sárga kacsa miatt kereste fel a rendezvényt.

A gumikacsának köszönhetően a fesztivál lett minden idők legtöbb látogatót vonzó és legtöbb bevételt hozó rendezvénye a megyében. A gumikacsára kíváncsi látogatók, akiket a kedvezőtlen időjárás, a közlekedési dugók és a szervezési hibák sem tudtak elrettenteni, 1 milliárd tajvani jüant (7,5 milliárd) költöttek el a megyében.

Az utolsó napon, vasárnap 200 ezer ember fényképezkedett a vízben lebegő óriási sárga gumikacsával és a város látképével a háttérben.

Taojüan a második állomása volt a Tajvanon turnézó műalkotásnak, amelyet ezt megelőzően egy hónap alatt 3,9 millió ember nézett meg Kaohsziungban, Dél-Tajvan legnagyobb városában, Tajvan legnagyobb kikötőjében.

Az óriás gumikacsa legközelebb Csilung (Keelung) észak-tajvani kikötővárosban igyekszik rabul ejteni a tajvaniakat, vélhetően nem sikertelenül.

A taojüani kiállítást szokatlan baleset kísérte: a fesztivál 11. napján egy földrengés okozta áramszünet következtében a gumikacsa leeresztett, a felfújására tett kísérlet közben pedig az erős szél miatt kilyukadt, így kaohsziungi rokonát kellett idő előtt leereszteni és Taojüanban újra felfújni.

A holland alkotó, Florentijn Hofman hírnevét hétköznapi tárgyak hatalmas szobrokká alakításával szerezte. Gumikacsaprojektje keretében a világszerte ismert sárga fürdőjátékot nagyítja gigantikus méretűre, majd beúsztatja egy-egy nagyváros kikötőjébe. Az eddigi legnagyobb - 26 méteres - kacsa a franciaországi St. Nazaire-ben jelent meg.

"A gumikacsa nem ismer országhatárokat, nem diszkriminál és nincsen politikai jelentése. A barátságos úszó kacsa gyógyít: enyhíti a világban lévő feszültséget. A gumikacsa puha, barátságos és minden korosztályhoz illik" - mondta projektjéről Hofman.

Az óriás játékállat rendkívül népszerű lett a kínai nagyvárosokban, így Hongkongban, Sanghajban és Pekingben. Szinte az egész országot hatalmába kerítette az óriásgumikacsa-láz, az eredetit nem kapó vidéki városok helyi másolatokat gyártottak, a sárga kacsa körül egész kultusz alakult ki: plüssállat formájában, bélyegeken, képeslapokon, sőt festményeken és pólókon is feltűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.