A kormány lemondását követelve

Ezrek vonultak utcára Bulgáriában

Több ezren vonultak utcára vasárnap Szófiában, hogy "az oligarchák uralma" ellen tiltakozzanak, és követeljék a kormány lemondását, pontosan huszonnégy évvel az utolsó kommunista vezető, Todor Zsivkov bukása után.

2013.11.10 19:25MTI
Kormányellenes tüntetés Bulgáriában

Az AFP francia hírügynökség becslései szerint négyezren, többségükben diákok és tanárok tüntettek a bolgár fővárosban. A tiltakozók olyan feliratokat tartottak a magasba, mint "24 év látszat-demokrácia: elég volt", "Le a maffiával", "Vége az oligarchiának" vagy - a kormányra utalva - "Mi maradunk, ti fogtok kivándorolni".

A felvonulást több tucat egyetem oktatói és hallgatói szervezték a bolgár kommunizmus bukásának emléknapjára, a tiltakozók azonban már mintegy két hete folyamatosan követelik Plamen Oresarszki miniszterelnök baloldali kormányának leváltását.

A Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és koalíciós partnere, a török kisebbségi Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) május vége óta kormányozza az Európai Unió legszegényebb tagállamát. A tiltakozók leginkább azt vetik a kormányzat szemére, amelyet hallgatólagosan a szélsőséges nacionalista Ataka párt is támogat, hogy gazdag oligarchák érdekeit tartja szem előtt, és átláthatatlanok a közügyek.

Szombaton kiadott közleményükben a diákok azt követelik, hogy változtassák meg az oktatás rendszerét, valamint hozzátették: a szegénység, a munkanélküliség, az oligarchák markában lévő közügyek ellen kívánnak fellépni, és azért, hogy a kilátástalanság miatt ne kelljen kivándorolniuk az országból.

A bolgár ellenzék, köztük a Bojko Boriszov volt kormányfő vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű konzervatív párt októberben - immár többedszer - kísérletet tett a szocialisták által vezetett kormány megbuktatására, de sikertelenül.

Meglena Kuneva, az első bolgár európai uniós (EU) biztos és a 2011-ben alapított jobbközép platform, a Polgárok Bulgáriája (DBG) vezetője a tüntetésekre reagálva szintén "a kormány azonnali visszalépését és a parlament feloszlatását követelte".

Az Alpha Research nevű bolgár közvélemény-kutató intézet november elején közzétett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy mindössze a megkérdezettek 19 százaléka bízik a bolgár kormányban, miközben a válaszadók 78 százaléka új választásokat szeretne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.