Szocsi 2014

Űrséta az olimpiai fáklyával - váltófutás a kozmoszban?

Két orosz kozmonauta szombaton űrsétát kezdett a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyájával, amely csütörtökön érkezett meg a Szojuz űrhajó fedélzetén három űrhajóssal együtt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Olimpiai fáklya a történelem során most jutott ki először a világűrbe.

2013.11.09 18:24MTI
Oleg Kotov a fáklyával (fotó: MTI)

Olimpiai fáklya már járt a kozmoszban, az Atlantis amerikai űrrepülőgépen, 1996-ban, az atlantai nyári olimpiai játékok előtt, de a történelem során most vitték ki először a nyílt világűrbe.

Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij mintegy 400 kilométeres magasságban lépett ki a világűrbe a Földön két kilogrammot nyomó fáklyával, amelyet azonban nem gyújtottak meg. Az űrállomáson biztonsági okokból, kint a kozmoszban pedig az oxigén hiánya miatt nem éghetett. A két kozmonauta az űrséta során többször is átadta egymásnak a fáklyát, mintegy az űrben is elvégezve vele a váltófutást. A fáklya végét egy különleges kábelhez rögzítették, nehogy véletlenül is tovalebegjen a világűrben.

A szocsi olimpiáé lesz a legek váltófutása, a fáklyát 65 ezer kilométeres útján elviszik még egyebek között a szibériai Bajkál-tó mélyére és a Kaukázus legmagasabb csúcsára, az Elbruszra. A világ legnagyobb, atommeghajtású jégtörő hajóján már megjárta az Északi-sarkot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.