21 éve "bíznak" benne

Várható volt: újraválasztották a tádzsik elnököt

Amint várható is volt, hét évre újraválasztották Tádzsikisztán elnökévé Emomalii Rahmont, aki már 21 éve áll a legszegényebb volt szovjet tagköztársaság élén.

2013.11.07 07:03MTI

A központi választási bizottság elnöke közölte csütörtök reggel az előzetes eredményeket ismertetve, hogy Rahmon a szavazatok 83,6 százalékát szerezte meg a voksok száz százalékos összeszámlálása alapján, 86,6 százalékos részvételi arány mellett.

A választáson ellenzéki jelöltek nem indulhattak, az egyetlen "valódi" ellenjelöltet, a 65 éves Ojnihol Bobonazarova polgárjogi aktivistát kizárták a választásból, mert nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges 210 ezer támogató aláírást. Bobonazarova szerint azért nem tudta összegyűjteni az aláírásokat, mert a hatalom megakadályozta ebben.

Rahmonnak hivatalosan volt öt ellenjelöltje, de őket mind híveinek tekintik. "Az elnökválasztást szigorúan a törvénynek megfelelően, szabadon, átláthatóan és a demokrácia elveivel összhangban folytatták le" - jelentette ki a választási bizottság elnöke sajtóértekezletén.

Hozzátette, hogy sem a szavazás közben, sem utána, sem jelölttől, sem szavazótól vagy megfigyelőtől nem érkezett panasz a választás megrendezésére vonatkozóan.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az országban eddig még egyetlen választást sem ismert el demokratikusnak, emberi jogi szervezetek pedig több ízben súlyos jogsértésekre hívták fel a figyelmet.

Tádzsikisztánban a nyolcmilliós lakosság közel fele a szegénységi küszöb alatt él, a havi átlagbér nagyjából 30 ezer forint, a kemény téli hónapokban megszokottak az áramkimaradások és számos otthon hosszú ideje nem jut már földgázhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.