Erőszak

A görög kormányfő lankadatlan harcot ígér a politikai erőszak ellen

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök hétfőn azt ígérte, hogy kormánya "lankadatlan küzdelmet" folytat majd a politikai erőszak ellen, miután a napokban ismét politikai indíttatású merényletet hajtottak végre Görögországban.

2013.11.04 22:21MTI
Fotó: MTI

"Nem fogjuk megengedni, hogy a bűnös erőszak aláássa a demokráciát, bármilyenek is legyenek a körülmények" - hangsúlyozta a kormányfő a Mega televíziónak adott interjújában, amelyben azt kérdezték tőle, számítani kell-e politikai bosszúra. Pénteken ugyanis fegyveres támadók végeztek az Arany Hajnal két tagjával, egyet pedig súlyosan megsebesítettek a görög neonáci párt egyik athéni irodája előtt. Szamarasz az interjúban leszögezte: a hatóságok minden erejükkel üldözni fogják az elkövetőket.

A kettős gyilkosságot egyelőre senki nem vállalta magára, a rendőrség terroristaellenes csoportja keresi az elkövetőket. A kormányfő felhívást intézett az ország lakosságához, hogy őrizze meg egységét az effajta erőszakos cselekményekkel szemben, ez különösen fontos a gazdasági válság körülményei között. A 300 fős görög törvényhozásban 18 mandátummal rendelkező Arany Hajnal ellen rendőrségi nyomozás folyik, miután szeptemberben a szélsőséges párt egyik híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert.

Az ügyben az Arany Hajnal három vezetőjét, köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték. A szeptemberi gyilkosságot követően számos alkalommal tüntettek az Arany Hajnal ellen Görögországban, néhány megmozdulás erőszakossá vált. Ugyanakkor a pénteki volt a halálos áldozatot követelő első támadás a neonáci párt ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.