Titkos adatgyűjtés

Brazil lap: Brazília orosz, iráni és iraki diplomatákat is megfigyelt

Az amerikai adatgyűjtési program egyik célpontjának számító Brazília orosz, iráni és iraki diplomatákat tartott megfigyelés alatt a brazil hírszerzés (ABIN) egy titkos jelentése szerint.

2013.11.04 18:27MTI

A Folha de Sao Paulo című helyi napilap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy 2003 és 2004 között brazil kémek a dél-amerikai országgal az utóbbi években szorosabb kapcsolatba került államok - köztük Irán, Irak és Oroszország - diplomáciai küldöttei után kémkedtek.

A brazil elnöki hivatal a lapértesülésre reagálva közölte: a közel egy évtizeddel ezelőtti időszakból származó adatok az ABIN kémelhárítási tevékenységéhez kapcsolódnak.

A Folha de Sao Paulo ugyanakkor nem bocsátotta a kormány rendelkezésére a megszerzett akták másolatait, így azok hitelességét nem tudják ellenőrizni - olvasható a közleményben.

Az elnöki hivatal egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a titkosnak minősített jelentések kiszivárogtatása bűncselekmény és a kormány - anélkül, hogy megsértené a sajtószabadságra vonatkozó alkotmányos garanciákat - intézkedéseket fog tenni annak érdekében, hogy bűnvádi eljárás induljon a titkosított információk "leleplezői" ellen.

Az ABIN jelentésében rögzített és a Folha de Sao Paulo által idézett esetek Luiz Ináció Lula da Silva elnökségének első évei alatt történtek. Brazil kémek megfigyelték mások mellett Anatolij Kasuba akkori Río de Janeiró-i orosz konzult és a fegyverexporttal foglalkozó Roszoboronexport orosz állami ügynökség képviselőit.

A brazil hírszerzés szoros figyelemmel kísérte Irán nagykövetét is, amikor a diplomata 2004 áprilisában Kubába látogatott. Az iraki diplomaták megfigyelésére nem sokkal azután került sor, hogy az Egyesült Államok 2003-ban megszállta az ázsiai országot.

Brazília célja annak kiderítése volt, kik azok az irakiak, akik menedéket kerestek a dél-amerikai országban. Brazília és Németország éppen pénteken terjesztett az ENSZ Közgyűlése elé egy kémkedés elleni határozattervezetet. Nemrég kiszivárogtatott dokumentumokból fény derült ugyanis arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több más külföldi vezető mellett Angela Merkel német kancellárt és Dilma Rousseff brazil elnököt is lehallgatta.

A brazil vezető elhalasztotta októberre tervezett hivatalos washingtoni látogatását, miután nem kapott kielégítő magyarázatot Barack Obama amerikai elnöktől a titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban. A brazil kormány szerint a kémkedés egy ország szuverenitásának "megsértése" és a "tisztelet hiánya", és azt nem lehet a terrorizmus elleni küzdelemmel megmagyarázni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.