Ki vannak akadva

Folytatódnak a telepesépítkezések: a palesztinok dühösek, de tovább tárgyalnak

Mahmúd Abbász palesztin elnök megígérte John Kerry amerikai külügyminiszternek, hogy az újabb telepesépítkezések ellenére tovább tárgyalnak a megadott kilenc hónapig Izraellel, de Rámalláhban haragszanak mind Jeruzsálemre, mind Washingtonra.

2013.11.03 15:59MTI

Palesztin források közlése szerint Ciszjordániában elégedetlenek az amerikai közvetítéssel: Washington igen aktív szerepet játszott nyáron a palesztin-izraeli tárgyalások felújítása érdekében, de a palesztinok úgy érzik, hogy később magukra hagyta őket, és passzivitásával elfogadta a további ciszjordániai terjeszkedést, az izraeli álláspontot. Amikor csütörtökre kiderült, hogy Izrael ötezer új telepeslakást tervez, és részben a három nagy telepen kívül, akkor a palesztinok haragja és csalódottsága Washington felé is fordult. A palesztin vezetés szerint Jeruzsálem szabad kezet kapott, és Washington semmit sem tesz Rámalláh érdekében.

Az izraeli kormány csütörtökön a 26 palesztin fogoly szabadon engedése után jelentette be előbb 1500, majd további majdnem 3500 telepeslakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, és ezzel válságba sodorta a palesztin-izraeli béketárgyalásokat.

Az amerikai diplomácia a megbeszélések zátonyra futásának elkerülésére már múlt kedden, a várható telepítések beharangozása után, de még a konkrét számok bejelentése előtt akcióba lépett. John Kerry amerikai külügyminiszter felhívta telefonon Abbász elnököt, és kicsikarta ígéretét a tárgyalások folytatására, bár ekkor még egyikük sem volt tisztában az építkezések mértékével.

A béketárgyalásokon részt vevő palesztin tárgyalódelegáció már akkor lemondással fenyegetőzött, amikor Izrael egy hete még csak jelezte, hogy újabb építkezések engedélyezése várható. Miután kiderült ezek nagyságrendje, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén - bizonyos médiaértesülések szerint - a tárgyalók be is nyújtották lemondásukat, de Abbász elnök nem fogadta el.

A Háárec című izraeli lap szerint írásos lemondás nem történt, Száeb Erekat delegációvezető csupán éles szavakban ítélte el a telepítési politikát, és később maga is tagadta távozását. A hét végén az amerikaiak is bejelentették a tárgyalások folytatását az előre meghatározott kilenc hónapos időszakban.

Kedden Abbász elnök Betlehemben fogadja a közel-keleti útján tartózkodó John Kerryt, akivel személyesen is közölheti csalódottságát, valamint aggodalmait, hogy a tárgyalások végeztével, fél év múlva nem tud majd eredményeket felmutatni a palesztinoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.