Hatezer katona

NATO-hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban

Húsz NATO-tagállam és több partnerország részvételével egyhetes hadgyakorlatot kezdett az Észak-atlanti Szövetség szombaton Lengyelországban. A gyakorlaton részt vesz Magyarország is.

2013.11.03 00:55MTI

A Steadfast Jazz fedőnevű hadgyakorlat egyes elemeit a varsói védelmi minisztérium közleménye szerint a szomszédos balti államokban tartják.

A november 9-ig tartó manőverben hatezer katona vesz részt, egyedül Lengyelországból háromezer. A hadgyakorlaton mindhárom haderőnem, azaz a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő is képviselteti magát.

A nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttműködés erősítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethető, 13 ezer fős gyorsreagálású erőre (NRF).

A jövőben kétévente kerül sor hasonló hadgyakorlatra, változó helyszínekkel.

Lengyelország 1999 óta a NATO-tagja. A mostani az első jelentősebb hadgyakorlat lengyel földön, és 2006 óta az atlanti szövetség legnagyobb manővere.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.