Fél év alatt

Merev, de tartható a szír vegyi fegyverek megsemmisítésének határideje

Oroszország azzal számol, hogy 2014 közepére sikerül felszámolni az összes szíriai vegyi fegyvert.

2013.11.01 19:55MTI

A fentieket Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes közölte, miután megbeszélést folytatott az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös szíriai missziójának vezetőjével.

Rjabkov ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok szeptemberi megállapodása alapján kidolgozott határidő "igen merev", és a szíriai arzenál jelentős részét vélhetően külföldön kell majd megsemmisíteni.

Oroszország kész 13 ellenőrt küldeni Szíriába, valamint pénzügyileg is hozzá akar járulni a vegyifegyver-megsemmisítés több százmillió dollárra becsült költségeihez - közölte Szergej Rjabkov. Oroszország a szíriai rezsim legfőbb támogatójának számít.

Sigrid Kaag, az ENSZ és az OPCW közös missziójának vezetője a vegyifegyver-program felszámolásával kapcsolatos előrelépésekről tájékoztatta az orosz külügyi tárcát. A találkozón Rjabkov közlése szerint a művelet technikai, technológiai, jogi és biztonsági aspektusait vették számba.

Az OPCW csütörtökön közölte, hogy minden olyan üzemet felszámoltak Szíriában, ahol vegyi fegyver előállítására, a mérgező vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére volt lehetőség. A szervezet egyúttal azt is nyugtázta, hogy ezzel Szíria megfelelt az OPCW Végrehajtó Tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidőnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.