Titkos adatgyűjtés

Szívesen meghallgatnák Snowdent a német hatóságok

A német hatóságok szívesen meghallgatnák Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusát az NSA németországi adatgyűjtésével kapcsolatban.

2013.11.01 15:09MTI
Edward Snowden (Fotó: MTI)

Snowden azonban levélben közölte: csak abban az esetben hajlandó együttműködni, ha az Egyesült Államok ejti az ellene felhozott vádakat.

Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter pénteken kijelentette: "Ha Snowden úr információval akar szolgálni nekünk, akkor azt örömmel vesszük. Megtaláljuk a módját, hogy beszélni tudjon német tisztségviselőkkel".

A miniszter közlésének előzménye: Hans-Christian Ströbele, a Bundestag egyik zöldpárti képviselője csütörtökön Moszkvában egy meg nem nevezett helyen három órán át tárgyalt Snowdennel arról, hogy milyen körülmények között hallgathatná ki őt tanúként a német ügyészség vagy egy parlamenti bizottság a lehallgatási botránnyal összefüggésben.

Az ARD közszolgálati tévé szerint a találkozón elhangzottakról Ströbele részletes tájékoztatást ad a titkosszolgálatok tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság ülésén. Ströbele pénteken nyilvánosságra hozott egy Snowden által írt levelet, amelyben a szivárogtató közli, hogy addig nem beszél német tisztségviselőkkel, amíg az Egyesült Államok nem hagyja abba a hozzá hasonlók üldözését, és nem ejti az ellene felhozott vádakat.

Az informatikust kémkedéssel vádolják hazájában, amiért számos szigorúan bizalmas dokumentumot adott át újságíróknak az NSA titkos adatgyűjtési programjáról.

"Bár erőfeszítéseim eredményei nyilvánvalóan pozitívak, az amerikai kormány továbbra is árulásnak tekinti az övétől eltérő vélemény kinyilvánítását, és politikai beszédekért bűncselekmény vádjával eljárásokat akar indítani úgy, hogy abban a vádlott védtelen. Biztos vagyok abban, hogy a nemzetközi közösség nyomására az Egyesült Államok fel fog hagyni ezzel a káros gyakorlattal.

Ha a helyzet megoldódik, szívesen beszélek önökkel a saját országukban, és köszönöm az arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy a nemzetközi törvények védjenek mindannyiunkat" - írta Snowden. Snowden azt is bejelentette, hogy szeretne tanúskodni az amerikai kongresszus előtt az NSA tevékenységéről.

Németországban hatalmas felháborodást keltett, hogy a Snowden által kiszivárogtatott iratokra hivatkozó sajtóhírek szerint az Egyesült Államok kiterjedt kémkedést folytatott, többek között lehallgatta Angela Merkel kancellár telefonját is. Az ügyben ügyészségi vizsgálat indult, a napokban pedig német külügyi és hírszerzési tisztviselők Washingtonban tárgyaltak amerikai kollégáikkal a történtekről.

Az azonban egyelőre kétséges, hogy Snowdent meg tudják hallgatni a német hatóságok. Hans-Peter Friedrich szóvivője jelezte: a miniszter nyilatkozatában elsősorban arra a lehetőségre gondolt, hogy német tisztségviselők Oroszországban beszélnének Snowdennel.

Ugyanakkor Snowden Ströbele elmondása szerint azt mondta neki, hogy komoly fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, ezért nem szeretne a német hatóságokkal orosz földön beszélni. Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserena pedig közölte, hogy a férfi elveszítené egy évre szóló ideiglenes menekültstátusát, ha elhagyná Oroszországot, így Németországba utazása sem tűnik kivitelezhetőnek.

Washington egyébként már kérte Berlintől, hogy adja ki Snowdent, ha Németország területére lépne, hogy az informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé állítsák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.