Párizs

Három év után kiszabadultak - hazatértek a francia túszok Nigerből

A francia Areva és Satom vállalatok alkalmazottjait, akiket a Niger északi részén található arliti uránbányákból raboltak el, hozzátartozóik társaságában Francois Hollande államfő fogadta a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőtéren.

2013.10.30 17:45MTI
Fotó: MTI

Hazatért Párizsba szerdán az a négy francia túsz Maliból, akit több mint három évvel ezelőtt raboltak el terroristák. A három férfit kedden szabadult az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb (AQMI) fogságából. A francia Areva és Satom vállalatok alkalmazottjait, akiket a Niger északi részén található arliti uránbányákból raboltak el, hozzátartozóik társaságában Francois Hollande államfő fogadta a Párizs közeli Villacoublay katonai repülőtéren.

A lefogyott, de mosolygós férfiak gyűrűjében az elnök hatalmas örömnek és Franciaország számára nagyon jó hírnek nevezte, hogy a túszok épségben hazatérhettek.

Hollande üdvözölte kitartásukat, és háláját fejezte ki nigériai kollegájának, Mahamadou Issoufounak, akinek meghatározó szerepe volt a túszok kiszabadításában.

"Ő és csapata vitte végig a túszok elengedéséhez szükséges tárgyalásokat" - fogalmazott Francois Hollande, aki szerint a tárgyalások hosszúak és nehezek voltak.



Nigeri források szerint a túszokért 20-25 millió euró (5,8-7,3 milliárd forint) váltságdíjat fizettek, ezt azonban a francia kormány, az Areva nukleáris vállalathoz hasonlóan határozottan cáfolta.

Franciaország nem változtatott a politikáján - hangsúlyozta Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő. A másfél évvel ezelőtti kormányváltás óta Párizs kitart azon doktrína mellett, hogy nem fizet váltságdíjat a túszejtőknek.

A túszok elengedésének, illetve kiszabadításának körülményei nem ismertek. A Le Monde című napilap szerda délután megjelent számában viszont azt állította, hogy a francia titkosszolgálat emberi vitték el a váltságdíjat és adták át Nigerben azoknak, akik közvetlenül tárgyaltak a túszejtőkkel.

Az iszlamista fegyveresek 2010. szeptember 16-án rabolták el a francia Areva és Satom vállalatok alkalmazottjait Niger északi részén, az arliti uránbányákból, amelyek az algériai határtól alig 200 kilométerre, a Szahara közepén találhatók. Az emberrablást utóbb az AQMI vállalta magára.

A túszokat elválasztották egymástól és Mali északi részén tartották őket fogva, és csak az utolsó napokban gyűjtötték őket egybe. Helyi források szerint kedden helikopterrel érkeztek Niameyba Maliból, a tuaregek székhelyének számító Kidalból. A nigeri források szerint itt zajlottak az utolsó tárgyalások.

A francia elnök tájékoztatása szerint a világban további hét francia túszt tartanak fogva: kettőt a Száhel-övezetben, egy embert Nigériában, négy újságírót pedig Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.