Bécsben tárgyaltak

Iráni javaslatok a NAÜ-vel való együttműködés javítására

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködés javítására terjesztett elő javaslatokat hétfőn Bécsben az iráni külügyminiszter-helyettes.

2013.10.28 18:37MTI

Abbász Aragsi a szervezet székhelyén Amano Jukijóval, a NAÜ főigazgatójával tárgyalt. A szóban forgó javaslatokról részletek egyelőre nem ismeretesek, az iráni diplomata ugyanakkor annyit közölt: országa új megközelítést ígért a Teherán atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi aggodalmak eloszlatására.

A hétfői találkozó az első magas rangú érintkezés volt Irán és a NAÜ között Haszan Róháni elnök augusztusi hivatalba lépése óta. Róháni egyébként szeptemberben az NBC amerikai televíziós társaságnak nyilatkozva kijelentette, hogy országa sohasem fog előállítani atomfegyvert.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt reméli, hogy szakértői felújíthatják az iráni nukleáris létesítmények helyszíni ellenőrzését, különös tekintettel Teherán atomprogramjának feltételezett katonai dimenzióira. Irán ezzel szemben azt állítja, hogy nukleáris programja csakis békés célokat szolgál, mindenekelőtt az áramtermelést, valamint orvosi kutatásokat.

Mindezt a találkozót követően az iráni külügyminiszter-helyettes ismét megerősítette, hangoztatva, hogy a program békés célú és az is marad. Irán egyébként a múlt hét közepén jelentette be, hogy beszüntette az urán 20 százalékosra történő dúsítását, ami a nyugati országok egyik fő követelése volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.