2014-2020.

Győri Enikő: a Duna-régióhoz kapcsolódó projekteket is foglalják bele az uniós költségvetésbe

Magyarország azt kérte a Duna Régió Stratégiában (EUDRS) részt vevő országoktól, hogy foglalják bele az Európai Bizottság 2014-2020-as költségvetésébe a Duna-régióhoz kapcsolódó projekteket is.

2013.10.28 17:20MTI

Győri Enikő, a külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára hétfőn részt vett az EUDRS-ben tevékenykedő országok külügyminisztereinek bukaresti tanácskozásán, ahol ebből az alkalomból az EU érintett regionális fejlesztési miniszterei is összegyűltek.

Győri Enikő elmondta, hogy Magyarország belefoglalta már az uniós költségvetésbe ezeket a Duna-projekteket, és arra próbált ösztönözni minden résztvevőt, hogy ők is tegyék meg.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarország 2011 első felében, a soros EU-elnökség idején arra törekedett, legyen kész a Duna-régióra vonatkozó keret, amit később meg lehet tölteni tartalommal.

Ez zajlik azóta is - mondta, és felidézte, hogy Magyarország az árvízvédelem és a vízminőség területeit koordinálja. Kifejtette: a júniusi árvízben mindenki megtanulta, hogy fel kell készülni, és meg kell előzni az ilyen katasztrófákat. Hozzátette: Magyarország sikeresen oldotta meg ezt a kihívást, hiszen emberéletben nem esett kár.

Rámutatott: az árvíz a legjobb példa arra, hogy a Duna Régió Stratégia országainak együtt kell működniük, és figyelőrendszert kell létrehozniuk, ami segíti kölcsönös tájékoztatásukat arról, hogy hol, milyen baj történt, és ez hogyan érintheti a szomszédos országokat. Közölte: már elkészült egy magyar-ukrán Felső Tisza-vidéki árvízvédelmi projekt, ami négy ország polgárainak az életét fogja megkönnyíteni.

Hozzátette: minél több ehhez hasonló konkrét lépést kell tenni, hiszen csak így van értelme a Duna-stratégiának. Az államtitkár elmondta: a fórumon kifejtette, hogy a természeti és az ipari katasztrófák esetében az egyetlen megoldás az összefogás.

"Nem lehet egymást veszélyeztetni, nem lehet veszélyes technológiákat használni, a megelőzésre, a felkészültségre, nem pedig a kármentésre kell koncentrálnunk" - mondta Győri Enikő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.