Zeman mellett és ellen

Kiújult a cseh szociáldemokraták belső vitája

Bár a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) megnyerte az előre hozott képviselőházi választást, a vártnál gyengébb eredmény újra felszínre hozta a párt két szárnya - a Milos Zeman államfővel szorosan együttműködő, illetve a Zemantól független politika hívei - közti ellentéteket.

2013.10.27 18:08MTI
MTI

Michal Hasek, a párt alelnöke, a Zeman-párti szárny vezetője vasárnap burkoltan lemondásra szólította fel Bohuslav Sobotkát, a CSSD elnökét. "Ha én lennék a szociáldemokraták elnöke, s a párt 20,5 százalékot kapna a választáson, lemondanék tisztségemről" - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva.

Hozzátette: Jirí Paroubek, a párt volt elnöke "férfiasan" viselkedett, amikor 2010-ben a hasonló választási eredmény után lemondott. Hasek szerint a szociáldemokraták választási eredménye "szegényes és gyenge", s ez nem maradhat következmény nélkül.

A szociáldemokrata alelnök, aki egyúttal a dél-morvaországi régió elöljárója, a szavazáson Sobotkával egy választási körzetben mérette meg magát, és a választóktól több mint 25 ezer szavazatot kapott, háromezerrel többet, mint Sobotka. Mindezek ellenére Hasek úgy véli, hogy a CSSD-nek meg kellene próbálnia kormányt alakítani.

Szerinte koalíciós partnerként a kialakult helyzetben elsősorban a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és az IGEN (ANO) mozgalom jöhet szóba. Az alelnök nem tartja kizártnak, hogy megegyezés esetén Andrej Babis, az IGEN multimilliárdos vezetője lesz a pénzügyminiszter.

Sobotka pártelnök rögtön a választások után bejelentette, hogy nem követi el Paroubek hibáját, nem mond le, s szeretne megpróbálkozni a kormányalakítással. Ennek érdekében Sobotka mindjárt szombat este összehozta a szociáldemokraták és a kommunisták képviselőinek találkozóját. Vasárnap Sobotka úgy nyilatkozott: ha nem sikerülne a kormányalakítás, akkor javasolni fogja a CSSD rendkívüli tisztújító kongresszusának összehívását.

"Ebben az esetben megfontolnám, hogy jelöltessem-e magam az elnöki tisztségre" - szögezte le. Az új cseh képviselőház alakuló ülését november 26-ra hívták össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.