A "bevándorlási válság" közös ügy

Európának meg kell osztania a bevándorlás terheit

Európa országainak meg kell osztaniuk egymás között a kontinens déli államait aránytalanul súlyosan érintő illegális bevándorlás jelentette kihívások terheit.

2013.10.22 16:45MTI
Ferenc pápa Lampedusa szigetén

Enrico Letta olasz miniszterelnök az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóját megelőzően kijelentette: arra fogja kérni az unió tagállamainak vezetőit, ismerjék el, hogy a "bevándorlási válság" közös ügy, amelynek pénzügyi terheit meg kell osztani a 28 tag között. Egyebek között a közös európai határvédelmi egységek megerősítését, illetve az EU bevándorlási- és menekültpolitikájának felülvizsgálatát javasolta.

Letta azt is leszögezte, hogy a menekültáradat afrikai és közel-keleti válságokkal áll kapcsolatban. "Senkinek se gondolja, hogy ezek a tragédiák múló epizódok, amelyek a rossz idő beköszöntével véget érnek" - fogalmazott az olasz kormányfő.

Ezzel párhuzamosan Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az AP hírügynökségnek Athénban adott interjújában így fogalmazott: szégyen, ahogy a kontinens a bevándorlás kérdését kezeli.

Az illegális migráció leginkább a kontinens déli, földközi-tengerei államait érinti, elsősorban Olaszországot, Spanyolországot és Görögországot, ahova évente tízezren menekülnek az afrikai és közel-keleti konfliktusok, illetve a szegénység elől.

A 47 európai országot tömörítő jogvédő szervezetet vezető Jagland szerint lehetséges lenne, hogy a menekültáradat által kevésbé érintett európai államok úgy járuljanak hozzá a déli országok terheinek enyhítéséhez, hogy ne közben ne kelljen több bevándorlót befogadniuk.

Az illegális bevándorlás kérdése azután került ismét előtérbe, hogy októberben közel 500 menekült vesztette életét két hajószerencsétlenségben Olaszország, illetve Málta partjainál. Ezek az országok - amelyek együtt csak az idén 32 ezer bevándorlót fogadtak - az incidensek kapcsán közölték, hogy nem képesek egyedül megbirkózni a menekültáradattal, és az Európai Uniótól kértek segítséget.

Az elkeseredett menekülteket azonban a katasztrófák sem tartották vissza, a múlt héten is több száz illegális bevándorlót kellett kimenteni a Földközi-tengeren, miután hajóik bajba jutottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.