A vérengzések emlékére állították

Ellopták a 1944/45-ös szobrot: a szabadkai rendőrség nagyon nyomoz

Fokozottan nyomoz a szabadkai rendőrség az 1944/45-ös vérengzések emlékére állított Vergődő madár című szobor ellopása ügyében - áll a hivatalos szervek által kiadott közleményben.

2013.10.20 16:15MTI

A rendőrség a nyilatkozatában egyebek között kiemelte, hogy szombaton 17 órakor érkezett a bejelentés, miszerint a Zentai úti temetőben lévő 1944/45-ös emlékhelyről eltűnt a Vergődő madár több száz kilogrammos bronzszobra. A közlemény szerint a rendőrség minősített lopás és sírgyalázás ügyében nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy politikai indíttatású ügyről vagy pedig egyszerű fémlopásról van-e szó.

A jelentések szerint az emlékhelyen az áldozatok nevét tartalmazó táblát nem bántották.

A szobor eltűnését a Német Népi Szövetség tagjai vették észre szombat délután, akik a magyarországi német küldöttséggel szerették volna megkoszorúzni az emlékhelyet. Weiss Rudolf, a szövetség elnöke a szabadkai Pannon RTV-nek azt mondta, hogy a rongálástól függetlenül lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt, de "keserű szájízzel távoztak a temetőből".

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szabadkai városi bizottságának elnöke gyalázatosnak nevezte a történteket. A Pannon RTV-nek a politikus azt nyilatkozta, hogy az eset a magyar közösség véres és fájdalmas múltját sérti. Szerinte amennyiben nem találják meg az ellopott szobrot, akkor halottak napjára újat kell készíteni, hogy méltóképpen emlékezhessen a helyi magyar közösség az 1944/45-ös eseményekre.

Kern Sólya Mária, a szabadkai városi képviselőtestület elnöke felszólította a hatóságokat, hogy minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

A szabadkai Zentai úti temetőben minden évben a Vergődő madár szobornál emlékeznek meg az áldozatokról. A temető 44-es parcellájának területén annak idején 852 embert öltek meg.

A 350-400 kilogrammos, bronz turulmadarat ábrázoló szobor Kalmár Ferenc szobrászművész alkotása, aki a múlt héten hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.