Beavatkozás

A rendőrség hiúsította meg az elnökválasztást a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigeteken a központi választási bizottság elhalasztotta a szombatra kiírt elnökválasztás megtartását, miután a rendőrség elfoglalta a bizottság hivatali épületét, és nem adott engedélyt a szavazás megtartására.

2013.10.19 09:55MTI
Maldív-szigetek madártávlatból - paradicsom a turistáknak, pokol a helyieknek?

A DNA helyi napilap internetes oldalán azt írta, hogy néhány órával a voksolás megkezdése előtt a Haladó Párt tagjai, Abdulla Jamín és Gaszim Ibrahim üzletember azzal fordultak a bírósághoz, hogy a választások hitelessége érdekében újlenyomatot vegyenek a szavazókról. A rendőrség támogatta ezt a követelést, és bejelentette, hogy nem ad engedélyt a szavazásokra addig, ameddig minden jelölt hozzá nem járul ehhez az eljáráshoz.

Az indiai-óceáni szigetországban előzőleg törölték az elnökválasztás eredetileg szeptember 28-ára kiírt második fordulóját, miután a legfelsőbb bíróság - a választási bizottság döntésével ellentétben - elrendelte a forduló elhalasztását. A szeptember 7-én tartott első fordulót Nasíd nyerte, de nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét. Pártja, a Maldív Demokrata Párt naponta tiltakozik a bíróság döntése ellen.

Mohamed Nasíd, az ország első demokratikusan megválasztott (2008) elnöke tavaly februárban mondott le, miután a három hete tartó ellenzéki tüntetések a rendőrség zendüléséhez vezettek. A politikus akkor azt mondta, azért távozik a hatalomból, mert nem akar erőszakkal kormányozni. Egy nappal később már azt közölte, hogy puccsal buktatták meg.

Nasíd ellenfele az elnökválasztáson Abdulla Jamín, az országot a megválasztása előtt harminc évig kormányzó, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm féltestvére volt, vele kellett volna megmérkőznie a második fordulóban.

A Maldív-szigetek 1192 korallszigetből áll, 278 ezres lakosságát kizárólag muzulmánok alkotják. Évente mintegy 600 ezer turista keresi fel, ebből származik az ország jövedelmének az egyharmada.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.