Szabadság a Közel-Keleten

Másfél év után szabadult kilenc libanoni zarándok Szíriában

Csaknem másfél év raboskodás után pénteken kiszabadult Szíriában kilenc libanoni zarándok, és várhatóan Libanonban is elengednek két török pilótát, akiket velük összefüggésben ejtettek túszul augusztusban.

2013.10.19 07:25MTI
Polgárháború Szíriában

A zarándokok az iszlám síita ágához tartoznak, és Törökországon át Iránba indultak, de amint 2012 májusában átlépték a szíriai határt, az ottani szunnita felkelők elfogták őket két társukkal együtt, akiket azóta már elengedtek. Elrablójuk, a Szíria Szabad Hadsereghez (SZSZH) tartozó Északi Vihar Brigád azt akarta kicsikarni a szabadságuk fejében, hogy a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet hagyja abba a damaszkuszi rendszer támogatását. Ezt nem sikerült elérnie.

A zarándokok hozzátartozói augusztusban rabolták el Bejrútban a Turkish Airlines két pilótáját, mert szerintük a török kormány nem tett elég erőfeszítést a rokonaik kiszabadításukra. Róluk szerdán felbukkant egy videofelvétel, amelyen épnek és egészségesnek tűntek.

A libanoni belügyminiszter szerint a kilenc zarándok már biztonságban, török területen van, és reméli, hogy a pilóták is hamarosan előkerülnek.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint Katar járt közben a zarándokok érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.