A Gázai övezetből

Két és fél kilométeres alagút - tele robbanóanyagokkal - vezetett a kibuchoz

Az izraeli hadsereg rábukkant egy 2,5 kilométer hosszú, a Gázai övezetből egy izraeli kibuchoz vezető alagútra - közölte vasárnap a Jediót Ahronót című lap Ynet nevű hírportálja.

2013.10.13 10:19MTI

A robbanóanyagokkal teli föld alatti folyosó az övezet déli részén található, a Hán-Júnisszal szomszédos Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei már egy hete felfedezték a föld alatti építményt, azóta semlegesítették a benne elrejtett robbanószereket és feltérképezték elágazásait, ugyanis számos kijárata van. Feltételezések szerint az építmény a radikális iszlám Hamász szervezet céljaira készült, hogy emberei támadásokat hajtsanak végre, illetve izraeli katonákat raboljanak el.

A hadseregnél úgy vélik, hogy egy óvoda elleni terrortámadásra készültek az építők. Beni Ganc vezérkari főnök erre utalhatott múlt keddi beszédében, amelyben azt mondta, hogy a következő háború úgy is elkezdődhet, hogy "egy robbanóanyagokkal teli alagút elér egy izraeli óvodát".

Az izraeli hatóságok szerint a Gázai övezet határa mentén a palesztinok az utóbbi években számos föld alatti folyosót építettek "stratégiai" célból, hogy azokat egy elkövetkező háborúban a Hamász felhasználja.

Hét évvel ezelőtt, 2006-ban egy hasonló alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és rabolták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezménnyel engedtek szabadon a Gázai övezetből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.