Amerikai költségvetési vita

A republikánus szenátorok sem tudtak megállapodni Obamával

Konstruktívnak és tiszteletteljesnek nevezték az amerikai szenátus republikánus tagjai a Barack Obama elnökkel pénteken folytatott megbeszélésüket, ugyanakkor kijelentették, hogy nem jutottak megállapodásra sem az adósságplafon megemelése, sem az átmeneti költségvetés ügyében.

2013.10.11 21:50MTI

"Mindenről tárgyaltunk, és ez konstruktív volt. De nem született megoldás" - nyilatkozott Dan Coats szenátor az amerikai szövetségi kormány részleges leállásának 11. napján folytatott egyeztetésről.

Orrin Hatch szenátor szerint az elnök aggályait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a képviselőházi republikánus vezetők csak egy túlságosan rövid, hathetes időszakra kívánják megemelni az adósságplafont. A szövetségi alsóház tagjai pénteken egyébként arra vártak, hogy a Fehér Ház hivatalos választ adjon csütörtökön előterjesztett javaslataikra.

Az elnök és a republikánus honatyák közötti fehér házi megbeszélések részleteit hivatalosan nem közölték, de sajtóértesülések szerint a két nagy párt képviselői és szenátorai a hétvégén is folytatják az egyezkedést a patthelyzet feloldásának lehetőségéről.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője a várakozások szerint pénteken vagy szombaton szavaztatja meg a felsőházat arról, hogy az adósságplafont egyéves időszakra emeljék-e meg. Ezt a republikánus szenátorok feltehetően meg fogják torpedózni, ami után a ház elé egy rövidebb periódus jóváhagyása kerül majd.

A csütörtökön megkezdett egyeztetések hatására a tőzsdei árfolyamok pénteken is erősödtek.

A pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak október 17-ig kell döntenie a 16,7 milliárd dolláros amerikai államadósság-limit módosításáról, ellenkező esetben a közgazdászok többségének véleménye szerint az Egyesült Államok technikailag fizetésképtelenné válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.