Szabálytalanságok

Azerbajdzsán: csalás miatt megtámadja az elnökválasztás eredményét az ellenzék jelöltje

Az azeri ellenzék elnökjelöltje csütörtökön bejelentette, hogy megtámadja az előző napi elnökválasztás eredményét, mivel a szavazás során számos szabálytalanság történt.

2013.10.10 11:54MTI
Forrás: MTI

Jamil Hasanli újságírók előtt közölte, hogy bírósághoz fordul. Az elnökválasztáson harmadjára induló Ilham Aliyev elnök a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott szerdán.

Aliyev a szavazatok 84,59 százalékát szerezte meg a majdnem végleges eredmény szerint, amelyet a voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján tett közzé csütörtökön a központi választási bizottság.

Hasanli, a jelenlegi államfő legfőbb vetélytársaként, a voksok 5,54 százalékát kapta a bizottság közlése szerint. Sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus azt hangoztatta, hogy a választási törvények megszegésének számos példáját gyűjtötték össze.

Szavai szerint előfordultak olyan esetek, amikor előre kitöltött szavazócédulák voltak a szavazóurnákban, másutt többször szavaztak emberek, illetve a rendőrség beavatkozott a választási folyamatba.

Mazahir Pahanov, az azeri központi választási bizottság elnöke csütörtöki sajtóértekezletén megállapította, hogy a választásokon született előzetes eredmény alapján nem szükséges megtartani a második fordulót, mert Alyivet vetélytársai már nem érhetik be.

Hozzátette, hogy az ötezer-négyszázkilencvenkettő szavazóhelyiség közül csupán 26-ból nem érkezett még be a voksolásról készült jegyzőkönyv. Pahanov azt is kijelentette, hogy a választási bizottsághoz nem fordultak semmilyen panasszal esetleges szabálytalanságok miatt.

A hivatalban lévő 51 éves Aliyev elnök maga egyáltalán nem kampányolt, elutasította a televíziós vitákban vagy a választási gyűléseken való részvételt. Hívei azt hangoztatták, hogy a gazdasági eredmények beszélnek helyette.

A nyugati országok stratégiai fontosságú szénhidrogén-szállítójává előlépett, alig 10 millió lakosú Azerbajdzsánban a kőolajexportból származó sokmilliárd dollárnak köszönhetően az utóbbi években nőtt az életszínvonal, a reálbérek 10 százalékkal emelkedtek 2003 és 2012 között.

Az ellenzék képviselői ugyanakkor a választás előtt megtorló kampányra panaszkodtak: az őrizetbe vételeket és az interneten kifejtett bármilyen kritika elnémítását célzó törvények elfogadását kifogásolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.