Külső segítséget kérhetnek szomszédaink

Szlovénia a csőd szélén tántorog?

Szlovénia a jövőben megfontolhatja annak a lehetőségét, hogy külső támogatást kér megroggyant bankszektorának, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan magasak maradnak az állampapír-hozamok.

2013.10.08 16:55MTI

Erről Bostjan Jazbec, a szlovén központi bank vezetője beszélt kedden, hozzátéve: "Szlovénia több módon próbálja letörni a hozamokat, de ha ez nem sikerül, lehetőség van támogatást kérni számos programon keresztül".

Szlovénia kedden 12 hónapos kincstárjegyeket adott el, amelyeknek a hozama 2,95 százalék volt, megegyezett a szeptemberben tartott aukción kialakulttal.

A döntő részben állami tulajdonban lévő szlovén bankoknál a bedőlt hitelek nagysága 7,9 milliárd euró, ami a hazai össztermék (GDP) 22,5 százaléka.

A bankok helyzetét hivatott javítani a kormánynak az a döntése, hogy a három legnagyobb bank feltőkésítésére 1,2 milliárd eurót különített el. Elemzők szerint ez nem lesz elég és valószínűleg ezt támasztja majd alá a hamarosan nyilvánosságra kerülő stresszteszt eredménye is.

A szlovén jegybank ugyancsak kedden rontott az ország idei gazdasági teljesítményével kapcsolatos várakozásán, az áprilisi 1,9 százalékos GDP-csökkenési előrejelzését 2,6 százalékra változtatta. A jegybank szerint jövőre 0,7 százalékkal gyengül a gazdaság, amely csak 2015-ben kezd el ismét erősödni, a mostani várakozások szerint 1,4 százalékkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.