Nem volt elegendő bizonyíték

Ejtették a Nicolas Sarkozy elleni vádat

Elegendő bizonyíték hiányában ejtették hétfőn a Nicolas Sarkozy elleni vádat, amelyet 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozása kapcsán emeltek.

2013.10.07 14:33MTI
MTI

Az üggyel immár több hónapja foglalkozó két bordeaux-i bíró, Jean-Michel Gentil és Valérie Noel úgy döntött, lezárják a vizsgálatot, és nem állítják büntetőbíróság elé a francia volt államfőt. Ezt azzal indokolták, hogy nincs elegendő bizonyíték a büntetőjogi felelősségre vonáshoz.

Sarkozy ellen márciusban azért indítottak vádemelési eljárást, mert azzal gyanúsították, hogy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Franciaország és Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi állapotával, és rábeszélte arra, hogy törvénytelen módon támogassa a 2007-es elnökválasztási kampányát.

A 90 éves milliárdoson az igazságügyi orvosi vizsgálatok szerint 2006 szeptembere óta érzékelhetők a szellemi hanyatlás jelei. Szeptember 24-én a bordeaux-i fellebbviteli bíróság elutasította Sarkozy fellebbezési kérelmét, a vádemelési eljárást akkor teljes egészében érvényesnek ítélte.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.