Rendőrök és egészségügyi dolgozók ellen

Pakisztán: szinte menetrendszerűen történnek a merényletek

Rendőrökre és egészségügyi dolgozókra támadtak hétfőn pokolgéppel Pakisztánban, legalább hat ember meghalt, 12 megsebesült - közölte a rendőrség és a helyi sajtó.

2013.10.07 11:17MTI
Fotó: MTI

A merénylet az Északnyugati határtartomány székhelyén, Pesavar külterületén történt. Nadzsib ur-Rehman rendőrfőkapitány elmondta, hogy a merénylet egy rendelőnél történt, amelyet rendőrök védtek. Az intézménynél egészségügyi dolgozók éppen a gyermekbénulás elleni oltáshoz szükséges anyagokat vételezték.

A robbanás megrongálta a környékbeli üzleteket, és megsemmisített egy rendőrautót. Hat ember meghalt, négy rendőr és két polgárőr. A sebesültek között volt további kilenc rendőr.

Az előzetes vizsgálatok szerint a robbanószerkezetet a rendelő területén rejtették el és távirányítással hozták működésbe. A tűzszerészek hatástalanítottak egy másik pokolgépet, amelyet a tettesek akkor akartak felrobbantani, amikor a mentők a helyszínre értek.

Pakisztán északnyugati része a radikális iszlamisták, köztük a tálib mozgalom fellegvára, ahol különféle összeesküvés-elméletek terjednek az oltásról. Vannak, akik szerint az oltóanyag elkészítéséhez a disznó valamelyik részét is felhasználják, ezért az tilos a hívő muszlimoknak. Azt is terjesztik, hogy az oltás nyugati összeesküvés, amellyel meddővé teszik a muszlim lányokat.

Az oltással szembeni ellenérzést táplálja az is, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2011-ben, Oszama bin Laden likvidálása előtt úgy azonosította a terroristavezért a pakisztáni Abbotábádban kialakított rejtekhelyén, hogy hepatitisz elleni oltást szervezett. Egy pakisztáni orvos így segítette hozzá a CIA-t DNS-mintákhoz, amelyek alapján bebizonyosodott, hogy valóban a terroristavezér és családja rejtőzik a katonai akadémiájáról ismert pakisztáni városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.