Olasz kormányválság

Berlusconi döntött, Letta bizalmat kapott a képviselőházban is

Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke, aki kedden még azt az utasítást adta pártjának, hogy ne szavazzon bizalmat Lettának, a nap folyamán még a szenátusi szavazás előtt jelentette be: mégis támogatja a kormány maradását.

2013.10.02 21:45MTI

Az olasz szenátus után szerda késő este a képviselőház is bizalmat szavazott a Letta-kormánynak. Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnöke, aki kedden még azt az utasítást adta pártjának, hogy ne szavazzon bizalmat Lettának, a nap folyamán még a szenátusi szavazás előtt jelentette be: mégis támogatja a kormány maradását. Hozzátette, azért szavaznak bizalmat, hogy a kormány véghez tudja vinni a megkezdett gazdasági reformokat.

A képviselőházban a Letta-kormány biztos többségre támaszkodhatott. Végül 435 képviselő szavazott a kormány mellett, s 162-en ellene. Támogatottsága valamivel kisebb lett, mint a beiktatásakor, amikor 453-an szavaztak rá. Az alsóházi ülés Letta felszólalásával kezdődött. A politikus összefoglalta a szenátusban mondott beszédét, és hangsúlyozta, hogy Olaszország veszi át jövő év második félévében az Európai Unió soros elnökségét, és ehhez a feladathoz stabil végrehajtó hatalom kell.

A szavazás után kijelentette: a választások előre hozása hiba lett volna. Jelezte, hogy a kormány a megújult parlamenti támogatással remélhetőleg tényleg "ritmust tud váltani", és most már megvannak a feltételek ahhoz, hogy "erőteljesebb és összefogottabb" munkát végezzen. "Olaszországnak arra van szüksége, hogy ne legyen több olyan típusú zsarolás, hogy 'vagy ezt teszed, vagy megbukik a kormány', főként azért mert bebizonyosodott, hogy a kormány nem bukik meg. Meg vagyok győződve, hogy nincs több időnk. Az ország türelmének határai vannak" - mondta Letta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.