Kevés részletet közölnek programjáról

Afganisztánba érkezett Barack Obama

Háborús övezetekbe és európai fővárosokba vezető körútjának első állomására, Afganisztánba érkezett szombaton Barack Obama valószínű amerikai demokrata párti elnökjelölt.

2008.07.19 17:56MTI

Biztonsági megfontolásokból csak kevés részletet közölnek hivatalosan úti programjáról. A CNN amerikai hírtelevízió szerint már csütörtökön útnak indult, és rövid időre megállt Kuvaitban, hogy találkozzék ott szolgáló amerikai katonákkal. Szombaton reggel érkezett Afganisztánba, a Kabultól északra fekvő bagrami légitámaszpontra, amely a legnagyobb amerikai katonai támaszpont a Hindukus hegyláncai között.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű katari hírtelevízió értesülése szerint már tovább is utazott a támaszpontról, hogy felkeressen amerikai katonákat az ország nyugtalan keleti részén, ahol a radikális iszlamista tálibok megöltek a múlt szombaton kilenc amerikai katonát. Hamid Karzai afgán elnökkel a tervek szerint vasárnap találkozik.

Obama jelezte a minap, hogy ha megválasztják novemberben az Egyesült Államok elnökévé, további erősítést küld az Afganisztánban harcoló amerikai csapatoknak. Tízezer további amerikai katona - két dandár - Afganisztánba küldését helyezte kilátásba a The New York Times számára írt cikkében, amelyet a hét elején közölt az amerikai lap.

A valószínű demokrata párti elnökjelölt a közeli napokban ellátogat Izraelbe és Jordániába, majd Berlin, London és Párizs következik tervezett programja szerint. Vannak olyan találgatások, hogy útba ejti Irakot is. Obama - aki politikai ellenfelei szerint nemzetközi kérdésekben túlságosan tapasztalatlan ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke lehessen - a most felkeresendő országok vezetői előtt fejti ki először részletesen külpolitikai elképzeléseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.