11 százalékkal

Egy gyomirtó betiltásával csökkent az öngyilkosok száma

Egy gyomirtó betiltása nyomán csökkent az öngyilkosok száma Dél-Koreában. A fejlett országok közül kilenc éve Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok aránya.

2013.09.30 17:12MTI

Az elkövetők gyakran abban látják a kiutat a kilátástalanságból, hogy halálos adag gyomirtót isznak.

A kormány 2010-ben korlátozta az egyik - öngyilkosságra is használt - szer gyártását, 2012-ben pedig megtiltotta annak árusítását. Így 11 százalékkal csökkent tavaly az öngyilkosságok száma az országban.

Dél-Koreában az öngyilkosok majdnem negyede valamely gyomirtóval végzett magával 2006 és 2010 között - olvasható a parlamentnek szóló kormányjelentésben.

A szakértők szerint Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának erősen versengő társadalmában annak számára, aki egyedül marad a jó iskolai érdemjegyekért vagy a pénzügyi terhekkel vívott harcban, aligha létezik biztonsági háló. A vidéken élő idős emberek tartoznak a legmagasabb kockázatú csoportba.

A javuló arányok ellenére tavaly több mint 14 ezer dél-koreai ölte meg magát. Kim Hjun-csung, az öngyilkosság megelőzésére alakult dél-koreai szövetség pszichiátere szerint a nagy számú öngyilkosság egyik fő oka a társadalmi megbélyegzés.

A nagy nyomás alatt depresszióssá váló dél-koreaiak vonakodva vallják be, ha mentális problémáik vannak vagy ha képtelenek szembe nézni a nehézségeikkel. A pszichiáter szerint a mérgező gyomirtók betiltása egyértelműen csökkenti az öngyilkosságok számát, mivel a vidéken élő idősek számára ez a legegyszerűbb módszer.

"Hidak azonban továbbra is léteznek" - tette hozzá. Egy magánbiztosítók által létrehozott alapítvány kampánya során zárható méregszekrényeket helyeztek el azokban a vidéki, főként mezőgazdasággal foglalkozó városokban, ahol magas a depressziósok aránya.

Ezeken a településeken senki nem lett öngyilkos az elmúlt három évben. A tavalyi csökkenés reménykedésre adhat okot, ám a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi adatai szerint az öngyilkosságok aránya továbbra is Dél-Koreában a legmagasabb, megelőzve Magyarországot, Oroszországot és Japánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.