33 embert továbbra is keresnek

Indonézia, hajóbaleset: még tovább nőtt az áldozatok száma

A hajó egyes források szerint 120 szíriai, jemeni, jordániai és libanoni menekülttel a fedélzetén tartott az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetre, amikor pénteken az indonéziai Java közelében egy hullám felborította.

2013.09.29 11:53MTI
Forrás: youtube.com

Huszonnyolcra emelkedett az Indonézia partjainál történt hajószerencsétlenség áldozatainak száma, több mint harminc embert pedig továbbra is keresnek két nappal az Ausztráliába tartó menekülteket szállító bárka balesete után, amely elemzők szerint Tony Abbott ausztrál kormányfő hétfői jakartai látogatását is be fogja árnyékolni.

A hajó a rendőrség közlése szerint 80, más források szerint 120 szíriai, jemeni, jordániai és libanoni menekülttel a fedélzetén tartott az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetre, amikor pénteken az indonéziai Java közelében egy hullám felborította.

A hatóságok vasárnap hét holttestet találtak a part mentén, legalább 33 embert továbbra is keresnek. Eddig 25 ember mentettek ki a vízből.

Az újabb szerencsétlenség megfigyelők szerint beárnyékolja Tony Abbott nemrég hivatalba lépett, a bevándorlási politika szigorítását hangoztató konzervatív ausztrál miniszterelnök hétfőn kezdődő indonéziai látogatását.

A menekültkérdés évek óta az ausztrál belpolitika központi kérdése, a szeptemberi választások előtti kampány legfőbb témája volt. Ausztráliába idén minden eddiginél több, mintegy 18 500 menekült érkezett 250 hajó fedélzetén. 2007 óta összesen 45 ezren folyamodtak menekült státusért az országban.

Júliusban - még az előző, balközép kormány alatt - Canberra bejelentette, hogy az összes hajón érkező menekültet Pápua Új-Guineába irányítja.

Tony Abbott a menekültáradat miatt továbbá azt tervezi, hogy a jövőben az ausztrál haditengerészet vissza fogja fordítani az országba tartó menekülthajókat, és Indonézia kikötőiben akar fellépni az ott tevékenykedő embercsempészek ellen. Azt is felvetette, hogy Ausztrália fizetne az indonéziai part menti települések lakóinak az embercsempészek tevékenységére vonatkozó információkért, illetve felvásárolná a menekültek szállítására használt halászbárkákat.

Indonéziában és más szomszédos államokban ugyanakkor felháborodást keltettek az Ausztráliában népszerű tervek, amelyeket nemzetközi jogvédő szervezetek is bíráltak. Az indonéz külügyminiszter a napokban elutasította Tony Abbott elképzeléseit, ezért elemzők szerint fagyos hangulatúnak ígérkezik az ausztrál kormányfő jövő heti látogatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.