Rakétaelhárítás

Amerikai szankciókkal sújtott kínai cég nyerte a török légvédelmi tendert

A NATO-tag Törökország a rivális amerikai, európai és orosz cégek ellenében egy olyan kínai hadiipari vállalatot választott a nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszere kiépítésére, amelyet az Egyesült Államok szankciókkal sújtott.

2013.09.27 14:30MTI

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a légvédelmi rendszer kiépítésére kiírt, eredetileg négymilliárd dolláros szerződést a kínai CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corp.) vállalat nyerte.

Az USA februárban szankciókkal sújtotta a védelmi eszközökkel kereskedő kínai céget, mivel a vádak szerint Észak-Koreával, Szíriával és Iránnal "illegális kereskedést" folytatott.

Washington nem részletezte, hogy a kínai nagyvállalat konkrétan mit követett el, csupán annyit közölt, hogy a cég megsértett több, a tömegpusztító fegyverek fejlesztését és elterjesztését megakadályozni hivatott nemzetközi megállapodást.

Peking alaptalannak nevezte a CPMIEC ellen felhozott amerikai vádakat. A Reuters hírügynökség munkatársainak nem sikerült elérniük az állami vezetésű kínai vállalat tisztségviselőit, hogy kommentálják a történteket.

A tenderen a kínai gyártó az FD-2000-es légelhárító rendszerrel pályázott. Ennek az amerikai Patriot, az orosz Sz-400 és az olasz-francia Eurosam Samp-T rendszerek voltak a riválisai.

A Patriot ütegeket gyártó Raytheon nevű amerikai hadiipari vállalatnál arról számoltak be, hogy értesültek Ankara döntéséről, és remélik, hogy hamarosan megtudják annak okát is.

A CPMIEC maga nem gyárt rakétákat, azok két fő gyártója a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) és a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). A CASC az interkontinentális ballisztikus rakéták, a CASIC pedig a rövid és közepes hatótávolságú rakéták gyártásáért felelős.

A kínai katonai kiadások két évtizede tartó kétszámjegyű növekedési ütemének hozadéka, hogy az iparág néhány fejlesztése egyre inkább képes felvenni a versenyt az orosz és nyugati fegyverekkel. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése szerint Kína tavaly került be első alkalommal a világ első öt legnagyobb fegyverexportőre közé, legnagyobb vásárlója Pakisztán volt.

Bár a török hadsereg a NATO második legnagyobb hadserege az amerikai után, az ország nem rendelkezik saját nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszerrel, ezért Ankara kérésére a NATO tavaly amerikai Patriot rakétavédelmi ütegeket telepített a török-szíriai határ közelébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.