300 méter hosszú

Újabb teszteket hajtottak végre Kína repülőgép-hordozóján

Több mint száz felszállást, illetve landolást hajtottak végre Kína első - kiképzést szolgáló - repülőgép-hordozóján, a Liaoningen.

2013.09.22 23:00MTI

A beszámoló szerint a tesztekben több típusú repülőgép vett részt, köztük a J-15-ös, Kína első többfeladatú, hajók fedélzetéről bevethető vadászrepülőgépe, amelyet az orosz Szu-33-ból fejlesztettek ki. A J-15-ösök maximális terheléssel, különböző fegyverzettel hajtották végre a le- és felszállásokat.

A kínai média júliusban jelentette a pilóták és leszállást irányítók sikeres hajófedélzeti kiképzését. Akkor először végeztek rövid nekifutású, 105 méteren végrehajtott, ugrósáncos felszállásokat.

Szun Cung, a J-15 tervezője a vadászgépet korábban a Boeing F/A-18 Hornethez hasonlította, és azt nyilatkozta, hogy továbbfejlesztett változata, a J-31, a jövőben kínai repülőgép-hordozókon teljesíthet szolgálatot.

A 300 méter hosszú Liaoning repülőgép-hordozó hajótestét Kína Ukrajnától vásárolta 1998-ban, és az csak 2012 szeptemberében került - felszerelve és korszerűsítve - a haditengerészethez. Szakértők azt valószínűsítik, hogy a kínai repülőgép-hordozók második generációja már atommeghajtású lesz, s azokon az ötödik generációs J-31-es vadászgép teljesíthet szolgálatot. Ennek teljesítményét, műszaki adottságait leginkább az amerikai F-35-öshöz hasonlítják.

Kínában azt hangoztatják, hogy az országnak 3 millió négyzetkilométer tengeri területe van, s hozzá - egyelőre - egyetlen repülőgép-hordozója. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Spanyolország, Olaszország, India, Brazília és Thaiföld összesen 21 aktív repülőgép-hordozóval rendelkezik. Ebből egyedül az Egyesült Államoknak 11 egysége van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.