Még a CIA-val közösen kapták el

Pakisztán szabadon engedte legmagasabb rangú afgán tálib foglyát

Szabadon bocsátották szombat reggel legmagasabb rangú afgán tálib foglyát, Abdul-Gani Baradart, Omar molla tálib vezér egykori helyettesét, jobbkezét.

2013.09.21 12:05MTI

A 2010 elején Karacsiban - a CIA-val közös akcióban, máig tisztázatlan körülmények között - elfogott Baradar molla kiengedésével Iszlámábád szerint az a cél, hogy könnyebbé váljon az afgán megbékélési folyamat, vége szakadjon a konfliktusnak, amely közel 12 éve állítja szembe egymással a Nyugat támogatta kabuli kormányt és a tálib lázadókat.

A pakisztáni fővárosban már pénteken bejelentették Baradar másnapi szabadulását. Az afgán kormány az elmúlt három évben többször kérte Pakisztántól a tálib vezető kiengedését.

Hamid Karzai afgán államfő szóvivője, Aimal Faizi pénteken közölte, hogy Baradar szabadulása az elnök "egyik célja volt (iszlámábádi) látogatása idején", annak reményében, hogy a molla segítheti az afgán béketárgyalásokat. Elemzők azonban kétlik, hogy a volt tálib alvezér bevonása jelentősebb változást hozna.

Pakisztán, amely maga is a helyi tálib lázadás foglya, tavaly kezdte el szabadon bocsátani börtöneiből az afgán tálib rabokat, így jelezve, hogy - egyes vádakkal ellentétben - nem akarja szabotálni az afganisztáni békefolyamatot. Abdul-Gani Baradar a 34. afgán fogoly, akit Pakisztán tavaly óta elengedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.