Gazdasági válságra társadalmi válsággal

Görögországot a neonácizmus eszméje járja át

Hamarosan kiderülhet, van-e köze az Arany Hajnal szélsőjobboldali pártnak Pavlosz Füsszasz baloldali aktivista meggyilkolásához.

2013.09.19 13:55MTI
Az Arany Hajnal újnáci párt támogatói

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács norvég főtitkára szerint a gyilkosság egy rendkívül veszélyes folyamat eredménye, amely már egy ideje tapasztalható Görögországban és Európa más részein is.

"A társadalom egyes rétegei egyre jobban radikalizálódnak, és fennáll a valós kockázata annak, hogy a gyűlöletbeszéd erőszakba és hidegvérű gyilkosságba csap át" - vélekedett Jagland. "Nem tűrhetjük, hogy rasszista radikális csoportok szétrombolják a demokratikus társadalmat" - tette hozzá, az Arany Hajnal érintettségének kivizsgálását, valamint a jogállamiság fenntartását sürgetve közleményében.

Pavlosz Füsszasz, művésznevén Killah P. baloldali, antifasiszta rapper volt, akit szerdára virradóra késelt halálra az Arany Hajnal neonáci párt egyik tagja. A gyanúsított elismerte, hogy ő szúrta le Füsszaszt, és a gyilkos fegyvert is megtalálták nála. A gyilkosságot követően Görögország több városában tiltakozások kezdődtek.

Az Arany Hajnal szélsőjobboldali, idegenellenes, neonáci párt a tavalyi választáson jutott be a görög parlamentbe, 18 mandátumot szerzett, jelenleg pedig a harmadik helyen áll a népszerűségi listán. A gyanú szerint ez a csoportosulás áll számos, bevándorlók ellen elkövetett támadás mögött, és több képviselője ellen folyik eljárás erőszakcselekményekben való részvétel miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.