Ez a méreg, nem a cián!

Verespatak - Ponta felcsalta a föld alatt tüntető bányászokat

Váratlan látogatást tett Verespatakon vasárnap este Victor Ponta miniszterelnök, és meggyőzte a ciános bányaprojekt mellett napok óta föld alatt tüntető bányászokat, hogy jöjjenek fel a felszínre.

2013.09.16 04:30MTI
Victor Ponta

Szerda óta a ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) több mint húsz alkalmazottja barikádozta el magát egy föld alatti tárnában azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék a verespataki aranybánya megnyitását.

Ponta maga is bányászruhát és védősisakot öltve ment le a bányászok közé, és megnyugtatta őket, hogy az ő hangjuk is "elhallatszik" a bukaresti döntéshozókig, nemcsak a bányaprojekt ellen több mint két hete tüntető környezetvédőké.

Látogatása nyomán a munkahelyükért demonstráló bányászok feljöttek a felszínre. Mint mondta: azt ígérte nekik, hogy a Verespatak-törvénytervezet közvitájának lefolytatására megalakítandó parlamenti különbizottság tagjai fel fogják keresni Veresptakot, hogy a térség lakosainak szempontjait megismerve hozhassák meg döntésüket a bányaprojektről.

Az RMGC alkalmazottai és a vállalattól munkalehetőséget remélő környékbeli lakosok azt követően kezdtek maguk is nap mint nap tüntetni a bányanyitás mellett, hogy a bányaprojekt ellenzőinek nyomására több vezető politikus az RMGC beruházás ellen foglalt állást.

Vasárnap már tizenötödik alkalommal vonultak utcára Bukarestben a ciános bányászat ellenzői, akik két hete naponta tüntetnek a fővárosban. A Mediafax hírügynökség szerint több mint hétezer tiltakozó gyűlt össze, akik a városközpontban rendezett meneteléssel követelték a Verespatak-törvénytervezet elutasítását és a ciános bányászat betiltását Romániában.

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökei csütörtökön abban állapodtak meg, hogy a törvényhozás mégsem sürgősségi eljárással tárgyalja a verespataki beruházásra vonatkozó törvénytervezetet, és a vitát egy parlamenti különbizottságra bízzák.

Romániában koalíciós feszültség alakult ki, miután Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke hétfőn a beruházás ellen foglalt állást, és ezzel úgymond "feleslegessé tette" a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök által kezdeményezett parlamenti vitát.

A román kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.