Van ok a derűlátásra?

Dalai láma: Kína már realistább Tibettel

Kína ma már "realistább" magatartást tanúsít Tibettel szemben, mint a korábbi években, vélekedett pénteken Vilniusban a dalai láma.

2013.09.14 04:30MTI

A száműzetésben élő tibeti buddhista szellemi vezető, aki - az Európai Uniós soros elnökségét betöltő - Litvániában tartózkodik, pénteken kifejtette: a mai kínai vezetők a korábbinál sokkal realistább módon viszonyulnak Tibet kérdéséhez. Mint mondta, ez derűlátásra ad okot. Hozzáfűzte: Pekingnek az e kérdésben korábban alkalmazott "keményvonalas" politikája kudarcot vallott.

A dalai láma bizakodónak nevezte magát, s felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több kínai értelmiségi és buddhista fejezi ki szolidaritását Tibettel.

A dalai láma Vilniusban találkozott Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnökkel, vasárnap pedig Prágába várják, hogy részt vegyen a Forum 2000 emberi jogi konferencián.

A Kínai Népköztársaság 1949-es kikiáltása után egy évvel a hadsereg lerohanta Tibetet. A válságos helyzetre való tekintettel a 15 éves dalai lámát 1950-ben nagykorúvá nyilvánították, és az indiai határ közelébe menekítették. 1959-ben - miután sikertelenül próbált amerikai segítséget kérni megszállt országa számára - Dharamszala városában emigráns kormányt állított fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.