A kérdéses napon filmeket nézett a laptopján

Tóásó továbbra is tagad

Folytatódott helyi idő szerint csütörtökön a bolíviai Santa Cruzban Tóásó Előd bírósági meghallgatása az úgynevezett terroristaperben, amelynek során a magyar állampolgársággal is rendelkező vádlott nem ismerte el az ügyészek által előterjesztett "bizonyítékok" érvényességét.

2013.09.13 21:25MTI

Pénteki bolíviai sajtójelentések szerint Tóásó szerint nem lehet bizonyítéknak tekinteni azokat az adatokat, amelyeket az ügyészek állítólag a vádlottaktól elkobzott és önkényesen feltört számítógépekről szereztek. A magyar férfi ezúttal azt a vádat utasította el, amely szerint a több mint négy évvel ezelőtti elfogása és társainak lelövése előtti éjszakán, azaz 2009. április 15-én hajnalban a csoportnak köze lett volna a Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája elleni robbantásos merénylethez.

Megismételte azt, amit azt az utóbbi években számos kihallgatás során többször elmondott, miszerint a kérdéses időpontban szállodai szobájában tartózkodott, és filmeket nézett a laptopján. Április 15-én egész nap nem hagyta el a szállodát, éjszaka pedig lefeküdt aludni - közölte. Ennek alapján Tóásó szerint nem is lehetett szó semmiféle "tettenérésről", semmi sem indokolta, hogy a rendőrök bírósági végzés nélkül törjenek be szállodájukba, és embereket végezzenek ki - mondta a vádlott.

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában - a hivatalos verzió szerint - lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van.

Tóásó ugyanakkor az elmúlt hetekben azt vallotta a bíróság előtt, hogy Dwyert nem is a szállodában lőtték le, hanem később végezték ki. Az elmúlt időszakban számos olyan információ került napvilágra Bolíviában, amely arról tanúskodik, hogy maga a kommandósakció is megrendezett volt, a szálloda lakóinál nem volt fegyver, nem tanúsítottak ellenállást, vagyis szó sem volt "tűzharcról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.