"Most valami durvát fogok mondani"

"Neandervölgyi társaságnak" nevezte a republikánus honatyákat Joe Biden

"Neandervölgyi társaságnak" nevezte a republikánus honatyákat Joe Biden amerikai alelnök egy csütörtök esti beszédében.

2013.09.13 18:03MTI

A demokrata párti politikus azon a washingtoni fogadáson beszélt, amelyet egy általa még szenátorként benyújtott törvény elfogadásának tizenkilencedik évfordulója alkalmából rendeztek.

Az ő nevéhez fűződik ugyanis az az Egyesült Államokban mérföldkőnek tekintett jogszabály, amelyet a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében fogadott el 1994-ben az amerikai törvényhozás, s amelyet most újítottak meg. Biden azonban nehezményezte, hogy e törvényt csak heves vita árán sikerült megújítani, különösen a republikánus többségű képviselőházban.

"Most valami durvát fogok mondani" - jelezte az alelnök. "Még mindig harcolnunk kell? Harcolnunk kell a törvény megújításáért?" - folytatta, hozzáfűzve, hogy a képviselőház "neandervölgyi csoportjának" akadékoskodása miatt ment át olyan nehezen a jogszabály. Joe Biden eddig is híres volt keresetlen kifejezéseiről, baklövéseiről.

Az amerikai bulvársajtóban bakigépnek nevezett alelnök januárban, egy nappal Obama elnök hivatalos beiktatása előtt amerikai elnöknek nevezte magát. Egy másik alkalommal saját szerepét méltatva kiemelte: Szlovákia és ő szerepet játszott abban, hogy annak idején Bill Clinton kiadta az utasítást a délszláv háború hírhedt figurája, Slobodan Milosevic elfogására. Vélhetően Szlovéniára gondolt.

Az elnökválasztási kampányban pedig azt találta mondani, hogy a középosztály az elmúlt négy év során "el volt temetve". A republikánusok azonnal "lecsaptak" erre a nyelvbotlásra, hangoztatva, hogy szerintük a demokraták ezzel beismerték elhibázott gazdaságpolitikájukat.

Olykor nem túl "szalonképes" szavak is kicsúsznak a száján nagy nyilvánosság előtt. Két évvel ezelőtt a Fehér Házban, azon az ünnepségen, amelyen az amerikai elnök aláírta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt, azt súgta Obama fülébe: "Ez kurva nagy dolog" (This is a big fucking deal).

A bekapcsolt mikrofonoknak köszönhetően a szemfüles média a sajtóesemény felvételéből kihámozta Biden alig, de tisztán hallható szavait. Hamarosan pólókat is lehetett kapni az immár elhíresült felirattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.