Ciántechnológiás aranybánya

Verespatak - Kolozsváron és Bukarestben is folytatódott a tiltakozás

Ismét tüntetők gyűltek össze kedd este Kolozsvár és Bukarest központjában.

2013.09.03 21:18MTI

Vasárnap az erdélyi település megmentéséért küzdő Alburnus Maior egyesület felhívására több romániai és külföldi nagyvárosban rendeztek bejelentett demonstrációt.

A tiltakozó megmozdulások hétfőn és kedden is folytatódtak a román fővárosban - immár előzetes engedélyeztetés nélkül. Kolozsvár főterén kedd este mintegy ezer tüntető - köztük Emil Boc polgármester, volt kormányfő felesége - tiltakozott az ellen, hogy a kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation az erdélyi Verespatakon megnyissa Európa legnagyobb ciántechnológiát alkalmazó külszíni aranybányáját.

"Kultúrát akarunk, nem ciánt", "Verespatak sebe valamennyiünké" - kiabálták a kolozsvári tüntetők, akik - a bukaresti tiltakozók előző napi példáját követve - rövid időre leültek az úttestre, megbénítva ezzel a forgalmat a Kolozs megyei prefektusi hivatal előtt.

Az Agerpres hírügynökség szerint Bukarestben csökkent a tüntetők létszáma a korábbi napokhoz képest: kedd este mintegy háromszázan demonstráltak a verespataki bányaprojekt ellen. Traian Basescu államfő kedden bejelentette: egyelőre nem ír ki népszavazást Verespatak ügyében - ezt a lehetőséget egyébként hétfőn ő maga helyezte kilátásba.

Hozzátette: nem akarja a népszavazással meggátolni a parlamenti vitát, amelyet maga is hasznosnak tart, és szerinte leghamarabb a jövő évi európai parlamenti választások idején lehetne megrendezni egy népszavazást. Múlt héten a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.