Egyedül Olaszországban lesz visszaesés

Idén is lassú lesz a világgazdaság növekedése

A fejlett ipari államok gazdasága lassan magára talál, de közben a feltörekvő országok növekedése lassul, ezért az idén is alacsony lesz a világgazdaság bővülése - állapította meg kedden kiadott jelentésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

2013.09.03 14:53MTI
Sötétzölddel az OECD tagállamok, világoszölddel az aspiránsok

Az OECD szerint a fejlett országok jegybankjainak, különösen az amerikai Fed-nek folytatnia kell a laza monetáris politikát, hogy élénkítse a keresletet. Egy hirtelen fékezés ugyanis megállíthatja az élénkülést - figyelmeztetett a szervezet.

Már önmagában az a várakozás, hogy az Egyesült Államok lassít gazdaságélénkítési programján, megnövelte a hosszú lejáratú piaci kamatokat - a tízéves euróövezeti és amerikai államkötvények hozama a 2,4 illetve 1,6 százalékos idei mélypontról 3 százalék körülire emelkedett -, ami tőkekivonásra vezetett, ezzel pedig nyomás alá kerültek a feltörekvő országok valutái - mutatott rá az OECD. Az indiai rúpia és a brazil real május óta 15 százalékkal gyengült, a török líra, az indonéz rúpia és a dél-afrikai rand nagyjából 10 százalékot veszített az értékéből.

Miután a munkanélküliség továbbra is magas a világ nagy részén - az eurózónában több mint 11 százalék, az Egyesült Államokban csaknem 8 százalék -, a befektetőknek és a fogyasztóknak egyaránt alacsony kamatra és a laza monetáris politika révén könnyebben hozzáférhető hitelekre van szükségük - áll a jelentésben.

Ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozatosan le is építi az államkötvény-vásárlásokat, az irányadó kamatot még hosszú időn át alacsonyan kellene tartania - írta az OECD. A Fed jelenleg 0,00-0,25 százalékos sávban tartja az alapkamatot.

Az OECD szerint az eurózónában is folytatni kell a konjunktúrát támogató pénzügyi politikát. Igaz ugyan, hogy az euróövezet kijött a recesszióból, de továbbra is ki van téve a pénzpiaci turbulenciának, többek között az államadósságok magas szintje és a bankszektor miatt. Az OECD szerint "sok euróövezeti bank tőke-ellátottsága nem kielégítő", és rossz kölcsönök terhét nyögi. A nem teljesítő kölcsönök aránya 2012 végén Spanyolországban meghaladta az 5, Portugáliában a 10 százalékot, Írországban csaknem 20 százalék, Görögországban pedig 28 százalék volt. A régió adott esetben magával húzhatja lefelé a globális növekedést - állapította meg a jelentés.

Az OECD előrejelzése szerint az év egészében a vizsgált nyolc ország - a G7-országok és Kína - közül egyedül Olaszországban lesz visszaesés, 1,8 százalékkal zsugorodik a gazdaság. Németországban 0,7 százalékos, Franciaországban 0,3 százalékos lesz a növekedés, míg az Egyesült Államokban 1,7 százalék, Kanadában 2 százalék. A japán gazdaság 1,6 százalékkal bővül, Kínában 7,4 százalékos növekedés várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.