Ciril betűs feliratokat távolítottak el

A kétnyelvűség ellen tüntettek Vukováron

Több száz horvát tüntető cirill betűs szerb feliratokat távolított el hétfőn tiltakozásul a horvátok és szerbek lakta Vukováron.

2013.09.02 18:40MTI
Fotó: MTI

A szerb nyelvű feliratokat azért helyezték el hétfőn reggel az Európai Unió legújabb tagállamában, mert az alkotmány értelmében kötelező a kétnyelvű jelzőtáblák használata azokon a területeken, ahol a helyi lakosság több mint egyharmada valamely etnikai kisebbséghez tartozik.

A Horvátország keleti határvidékén fekvő Vukovárt a jugoszláv és szerb erők 1991-es ostroma után romjaiból építette újjá a lakosság, a városban azonban továbbra is magas a munkanélküliség, és állandósult az etnikai feszültség a horvátok és a szerb kisebbség között.

A tüntetőknek sikerült kijátszaniuk a rendőri védelmet, majd eltávolították a helyi adóhivatalon és a vukovári rendőrség épületén hétfőn elhelyezett cirill feliratokat - közölte a Hina horvát hírügynökség. A rendőrség elmondta, hogy a tiltakozók és a rendőrök dulakodásában négy rendőr könnyebben megsérült, a tüntetők tömege azonban a feliratok eltávolítása után feloszlott.

A kormány hétfőn kiadott közleményében elítélte a "soviniszta erőszakot", és arra szólította fel a horvát politikai pártokat, hogy egyértelműen határolódjanak el "a horvát demokrácia alapvető értékeit megtipró" cselekménytől. "A tüntetés az elégedetlenség kifejezésének jogszerű módja, de az erőszak, valamint a hatóságok és az alkotmányos rend közvetlen fenyegetése súlyos jogsértés és a demokrácia megcsúfolása" - írta a kormány közleményében.

A horvát és a szerb nyelv sok hasonlóságot mutat, míg azonban a horvátok latin, addig a szerbek cirill betűs írást használnak, akárcsak az oroszok vagy a bolgárok. A horvátok közül sokakat a szerbek által vezetett jugoszláv hadsereggel és a szerb fegyveres csoportokkal az 1991 és 1995 közötti háborúban vívott harcokra emlékezteti a cirill betűs írásmód.

Arsen Bauk horvát közigazgatási miniszter közölte, hogy a vukovári események nyilvánvalóan "politikai indíttatásúak", de nem jelzett előre esetleges kormányzati lépéseket. Áprilisban mintegy húszezer horvát tiltakozó vonult a horvát főváros, Zágráb főterére amiatt, hogy kifejezze nemtetszését a Vukováron cirill betűs feliratok elhelyezését előirányzó terv miatt.

A kétnyelvű táblák bevezetése Horvátország egyéb, jelentős szerb kisebbséggel rendelkező területein nem ütközött hasonló ellenállásba. A vukovári cirill betűs szerb feliratok kérdése azóta foglalkoztatja fokozottan a horvát közvéleményt, hogy tavaly decemberben - a 2011-es népszámlálási adatok közzététele után - a balközép horvát kormány bejelentette: a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett cirill betűs szerb nyelvű táblákat helyeznek el a közterületeken és az állami hivatalokon.

A horvát alkotmány kétnyelvűséget ír elő azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. Vukováron a népszámlálás hivatalos eredménye szerint közel 28 ezer ember lakik, közülük 57 százalék vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak, valamint 1,25 százalék magyarnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.