13 év után szabadult

Szabadon engedték a háborús bűnös volt parlamenti elnököt

Szabadon engedték pénteken Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb parlamenti elnököt, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök valamikori jobbkezét, aki több mint 13 évet töltött börtönben a '90-es években elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt.

2013.08.30 21:42MTI

A boszniai Szerb Köztársaságban kitörő örömmel, nemzeti hősként fogadták Krajisnik hazatérését nagy-britanniai börtönéből, az RTRS állami televízió élőben közvetítette megérkezését Banja Lukába. A nagyobbik országrészben, a bosnyák-horvát föderációban viszont felháborodással reagáltak Krajisnik szabadulására.

"Visszatért a háborús bűnös" - hirdette több plakát Szarajevó belvárosában.

Momcilo Krajisnikot 2000 áprilisában fogták el a NATO vezette békefenntartó erők (SFOR) francia kommandósai a kelet-boszniai Pale közelében. Azóta rács mögött volt, és a nem szerb lakosság elüldözéséért és deportálásáért ítélték el. A rá kiszabott 20 éves szabadságvesztés kétharmadát - azaz 13 évet és 4 hónapot - letöltötte, így lehetőség nyílt arra, hogy jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabaduljon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.