Akcióban a zöldek

30 romániai és külföldi városban terveznek tüntetéseket a verespataki aranybánya ellen

Harminc romániai és külföldi városban terveznek tüntetéseket zöld szervezetek a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen, amelyről a román kormány elfogadott egy törvénytervezetet.

2013.08.30 15:44MTI

Az Alburnus Maior Egyesület által az MTI bukaresti irodájába eljuttatott közlemény szerint széleskörű tiltakozás készül a tervezett bányanyitás ellen. Romániában 17 településen (Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár, Brassó, Arad, Galac, Déva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Konstanca, Piatra Neamt, Beszterce, Nagybánya és Gyergyószentmiklós) terveznek tiltakozó megmozdulást.

A tervek szerint vasárnap egy időben, délután öt órakor kezdődnek a megmozdulások. A szervezők külföldi fővárosokat is bevonnak helyszínként, így a tervek szerint Párizsban, Brüsszelben, Bécsben, Berlinben, Londonban, Rómában, Prágában, Lisszabonban, Oszlóban, Koppenhágában, Madridban, Luxemburgban és Washingtonban is lesznek tiltakozó akciók.

A szervezők szerint a tüntetéssorozat már szerdán elkezdődött, de a legtöbb helyen vasárnap kerül sor az utcai megmozdulásra. A szervezők arra kérik a román parlamentet, hogy ne szavazza meg a Victor Ponta vezette bukaresti kabinet által elfogadott törvénytervezetet, amely a tiltakozók szerint zöld jelzést ad a beruházásnak.

A román kormány új megállapodást tervez kötni a beruházóval, amely szerint legkésőbb 2016-ban elkezdődne a kitermelés. Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a kanadai Gabriel Resources vállalat a romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Coporation-on keresztül, amelyben a román állam jelenleg mintegy 20 százalékos részesedést birtokol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.