Elégedetlenek

Szíria - a Fehér Ház ma tájékoztatja a kongresszus vezetőit

Az amerikai kormányzat magas rangú illetékesei csütörtökön fogják tájékoztatni az elégedetlenkedő kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről.

2013.08.29 09:56MTI

Kongresszusi források szerint a fehér házi illetékesek a szenátus és a képviselőház vezetőinek, valamint a kongresszusi nemzetbiztonsági bizottságok tagjainak adnak tájékoztatást.

Egyre több képviselőházi és szenátusi tag fejezi ki méltatlankodását, amiért a Fehér Ház nem konzultált velük megfelelő módon az utóbbi napok fejleményeiről, miközben Barack Obama elnök már katonai beavatkozást fontolgat Szíria ellen.

John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke levélben kérte Obamát, hogy személyesen tájékoztassa a kongresszust az esetleges szíriai katonai fellépésről. Boehner szerint az elnöknek meg kell magyaráznia, milyen jogalapja van az erő bárminemű alkalmazásának Szíriában, és ki kell fejtenie azt is, milyen hatást vár a katonai beavatkozástól.

Magas beosztású kormányzati illetékesek kapcsolatba léptek ugyan a kongresszus nemzetbiztonsági testületeinek a vezetőivel, de a kapcsolatfelvétel mind ez idáig nem érte el a tényleges konzultációk szintjét - írta levelében Boehner.

Az alsóház elnöke közli, hogy tekintettel van a szíriai helyzet fontosságára nemzetbiztonsági szempontból, ugyanakkor figyelmeztet a kockázatokra, például arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elveszítheti az ellenőrzést a vegyi fegyverek felett, vagy nagyobb területeket foglalhatnak el az al-Kaidához köthető szélsőséges szervezetek.

Ezért is alapvető fontosságú, hogy Obama kommunikáljon a nyilvánossággal és a kongresszussal - írja Boehner. A házelnök 14 kérdésből álló listát terjesztett Obama elé, választ várva az elnöktől egyebek közt arra, hogy kérni kíván-e a kongresszustól több pénzt arra az esetre, ha a beavatkozás elhúzódna, vagy az amerikai hadsereg a tervezettnél jobban belebonyolódna a szíriai konfliktusba.

Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke is levelet küldött Obamának, arra kérve, hogy hivatalosan tájékoztassa a kongresszust a szíriai helyzetről. Rogers közölte: ő egyike azoknak a kongresszusi tagoknak, akiket nem hivatalosan tájékoztatták ugyan kormányzati illetékesek, de a fontolóra vett katonai beavatkozás terveibe nem avatták be.

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke közleményében azt írta, hogy a hírszerzés beszámolt neki a múlt heti damaszkuszi ideggáztámadás részleteiről. Scott Rigell republikánus képviselő arra szólította fel az alsóház mind a 435 képviselőjét, hogy írja alá az Obamának címzett levelet, amely a kongresszussal való konzultálást követel tőle.

Eddig 116 képviselő írta alá a levelet, túlnyomó többségük republikánus. Az amerikai elnök számára széles hatáskörök állnak rendelkezésre a Szíria elleni katonai fellépés megindítására. Az erről szóló 1973-as törvény szerint a katonai támadás megindítása után 48 órán belül tájékoztatnia kell az akcióról a törvényhozókat, de az amerikai hadsereg hatvan napon át harcolhat kongresszusi felhatalmazás nélkül.

Barack Obama szerdán egy tévéinterjúban kijelentette, hogy még nem hozott döntést a katonai csapásról, de rámutatott, hogy a fontolgatott "korlátozott akció" célja Damaszkusz elrettentése lenne a vegyi fegyverek használatától. Egyúttal ismertette az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélküli katonai fellépést indokló amerikai jogi és biztonságpolitikai érveket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.